CUP: “Junts pel Sí pot i ha de formar govern”

La formació obre la porta a un acord per constituir la República catalana i s'oblida de Mas
Antonio Baños, cap de llista de la CUP al Parlament
Antonio Baños, cap de llista de la CUP al Parlament

Jordi Turull, Oriol Amorós, els representants de Junts pel Sí que han assistit a la conferència organitzada aquest dijous per la CUP, on han explicat el full de ruta de la “futura república catalana”, s’han quedat amb les ganes d’escoltar si l’esquerra anticapitalista donarà suport a la investidura de Mas com a president del Govern. “Junts pel Sí pot i ha de formar govern. No hi sobra ningú. Calen les millors persones”, ha estat l’al·lusió més explícita, de boca de diputat electe Josep Manel Busqueta, que han fet els ‘cupaires’ sobre la primera votació parlamentària. Ni una paraula sobre la investidura de Mas, i sí referències constants al procés constituent que ha de pilotar la ciutadania mitjançant les institucions. Un discurs que queda a les antípodes de les polítiques que ha vingut desplegant Convergència.

“No hi haurà govern autonòmic, hi ha d’haver govern de transició a la república catalana”, ha introduït la diputada electa Anna Gabriel, la resta d’intervinents que han explicat les propostes per “garantir el naixement de la República catalana”.

“La independència és una lluita per canviar les condicions de vida de la gent”, ha dit el diputat electe Albert Botran, per resumir la declaració de principis de la CUP. Una de les mesures que exigeixen és “la destitució del règim” consistent en una “ruptura de la legalitat”.

“La legalitat heretada del franquisme no ens reconeixerà mai la sobirania ni la capacitat d’exercir-la. Hi haurà d’haver ruptura democràtica”, explicat Benet Salellas, qui ha repassat els “exemples de la vergonya” pels quals, ha dit, “cal trencar amb la legalitat del Tribunal Constitucional”.

“No pensem obeir cap més decisió del Tribunal Constitucional. Volem que es declari institucionalment la absoluta il·legalitat del TC, perquè no es poden arbitrar sobiranies quan ja s’ha declarat que una de les parts és subsidiària”, ha explicat l’advocat. La CUP també proposa desacatar la Llei mordassa, la reforma de l’avortament i l’educativa LOMCE.

Exigeixen un calendari “inajornable” per aplicar el pla de xoc, que consisteix en “garantir els drets de les persones”. Que cap persona estigui sense llar, en un país 450.000 amb pisos buits i que s’acabi l’Apartheid sanitari“, han estat algunes de les propostes.

“Qüestió nacional i social van de la mà. El procés polític català no pot deixar ningú enrere. Ha de ser la República de la dignitat de les persones”. “El Parlament ha de ser una articulació central del poder constituent. Haurà d’esdevenir una assemblea constituent. La nova República es fa amb tothom o corre el risc d’assemblar-se massa a una mini-espanya”, ha dit el cap de llista, Antonio Baños.

“No volem ser el farciment d’una reedició d’acord entre les elits que ofegui la possibilitat del poble d’avançar cap a la llibertat i la justícia social. Les negociacions de veritat són al carrer. Amb la ciutadania mobilitzada per la sanitat i l’educació pública. La pobresa no es combat amb caritat. Estem determinat a dur a bon port aquest procés. Per sobre de partits i sigles”, ha tancat les intervencions Busqueta.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari