Oportunitat històrica de les esquerres a Vic

Aspiren a conquerir un feu històric de l'afeblida Convergència i Unió si superen les seves divergències
ajuntament vic
ajuntament vic

A Vic, on la ultradreta s’ha disgregat donant lloc a quatre candidatures xenòfobes, la possibilitat d’un canvi polític històric és ben factible. I la novetat no vindrà de cap sector de la dreta, que en la seva versió més extrema sembla tenir el fracàs assegurat: només pot provenir de l’esquerra, si es confirmen les expectatives a la baixa de CiU, que ha governat sempre a la capital d’Osona des del 1979, i ERC, la CUP, Procés Constituent, Podem i ICV-EUiA decideixen fer pinya.

CiU ja no té com a cap de llista l’actual alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, que abandonà Unió el 2012 per allò de la qüestió nacional i té previst deixar la política. Les forces d’esquerres, en aquest context de debilitat del seu màxim rival polític, poden tenir l’opció de governar per primer cop si aconsegueixen suficients suports i superen les seves diferències.

ERC-Som Vic, amb un soci del govern convergent durant anys com Joan Ballana al capdavant, aposta ara per tombar el domini històric de CiU. A Capgirem Vic, la suma de la CUP i Procés Constituent, però, desconfien de les intencions expressades des de les files d’Esquerra de fer fora la federació nacionalista del govern municipal. Aquesta candidatura en auge també és escèptica pel que fa a la suposada alineació de Ballana: dubten que sigui realment d’esquerres.

Vic per a tots -ICV, EUiA i Podem-, per la seva part, advoca perquè deixin estar les discrepàncies i facin pinya: contempla la contesa de diumenge com una oportunitat històrica d’acabar amb més de tres dècades d’hegemonia de CiU.

El 24-M vigatà totalitza dotze candidatures -un rècord- entre les quals els vots repartiran les 21 cadires del consistori. Sis de les propostes, per cert, són independentistes (una d’elles, Som vigatans, és alhora xenòfoba).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides