El fiscal dibuixa l’estructura evasora de Macià Alavedra

Atribueix a l'exconseller almenys sis milions d'ingressos per activitats il·lícites
Sense títol
Sense títol

Un dels homes forts del pujolisme implicats en el cas Pretòria és Macià Alavedra, a qui la Fiscalia atribueix el disseny d’una complexa xarxa d’evasió de capitals amb nodes a Liechtenstein, Andorra, Belize, Suïssa i les Illes Caiman, entre altres llocs, i ingressos d’almenys sis milions d’euros per activitats il·lícites, dels quals més de 637.000 procedeixen de la seva suposada intermediació en adjudicacions públiques a Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

El relat del fiscal, publicat per El Confidencial, indica que l’exconseller català de Governació (1982-86), Indústria i Energia (1987-89) i d’Economia i Finances (1989-1997) va emprar una societat instrumental domiciliada a Liechtenstein, Vernet Foundation, per amagar guanys en un fons de les Illes Caiman, Premier Fund LP. També assenyala que les participacions foren traspassades a la seva dona el 2001 i els diners van anar a parar a Andorra el 2006, amb els quals, segons el mateix digital, es van efectuar compres d’accions de Telefònica i Sogecable, entre altres companyies.

Mitjançant Vernet, segons la mateixa informació, va dipositar diners en un compte a Liechtenstein i va amagar adquirir una societat panamenya a la qual va injectar, d’entrada, 236.000 euros amagats al fisc, que s’incrementaren posteriorment. El Ministeri Públic calcula que Alavedra va amagar gràcies a Vernet Foundation gairebé 4 milions d’euros.

A més, el fiscal apunta que Alavedra disposava no només de comptes a Andorra a nom de la seva esposa i sinó també a nom d’una amiga, on hi havia dipositats 1,2 milions.

Cap al 2008, una opaca estructura fiduciària amb societats a Belize, Nova Zelanda i Nova York, relata del fiscal, va servir Alavedra per fer moviments de diners que, això sí, acabarien emergint en una declaració complementària presentada un cop les diligències prèvies estaven ja en marxa. En la declaració inicial demanava la devolució de més de 35.000 euros, però va acabar pagant gairebé 125.000.

El delicte fiscal detectat per l’evasió de 2,6 milions d’euros els anys 1997, 1998, 2000 i 2006, en qualsevol cas, ja ha prescrit.

(Visited 681 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari