Els creuers empastifen la Barceloneta

Mantenen en funcionament els motors durant les 24 hores per tal de proveir l'energia elèctrica
Título de la imagen
Título de la imagen

Madrid va celebrar a l’octubre passat la major fira dels creuers de vacances, la International Cruise Summit, un sector turístic que l’any passat va moure més de vint milions de turistes arreu del món i que ha Espanya va generar 1.250 milions d’euros de despesa directa. L’oferta d’aquesta modalitat de turisme es concentra a la tardor, però hi ha ports, com el de Màlaga, que estan disposats a abaixar les seves taxes per allargar el negoci tot l’any.

Les vendes per a aquest tipus de vacances s’han incrementat un 22% en el darrer any, segons dades del portal Idealmedia. Hi ha webs d’oci que ofereixen fins a 3.000 rutes marítimes arreu del món, però les més sol·licitades són les del Mediterrani. I el principal port de partida és el de Barcelona, que ha passat dels 600.000 creueristes el 2000 als 2,6 milions el 2013. El 18 de maig 2014, la ciutat va superar el rècord anual de creueristes en un dia, amb l’arribada de set vaixells que transportaven 31.600 persones. L’augment del trànsit d’aquests grans vaixells ha provocat que el port de la capital catalana tingui, segons denuncia Ecologistes en Acció, “greus problemes de contaminació de l’aire. Aquesta entitat, juntament amb la Federació de Veïns de Barcelona (FAVB) i la Unió per a la Conservació de la Naturalesa i la Biodiversitat, han analitzat els gasos que emeten els creuers en la terminal del port i han detectat “nivells elevats de partícules en suspensió, component cancerigen classificat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com de nivell 1, el més alt de l’escala”.

Els ecologistes expliquen que els creuers funcionen amb fueloil pesat, que conté fins a 3.500 vegades més sofre que el dièsel que utilitzen automòbils i camions. La combustió d’aquest oli residual emet altes quantitats de contaminants tòxics a l’aire, com el diòxid de nitrogen, el diòxid de sulfur i altres hidrocarburs considerats “perillosos”. Un creuer mitjà, amb capacitat per transportar entre 2.000 i 3.000 persones, contamina el mateix que 12.000 cotxes, segons l’ONG.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari