Un Codi Penal molt suau amb l’apologia del feixisme

Alguns dels actes del 12-O serien castigats amb presó en altres països europeus
12-O a Barcelona
12-O a Barcelona

Un cop més, en la manifestació convocada el 12 d’octubre per partits d’ultradreta es van exhibir símbols feixistes i consignes d’apologia de la violència contra els independentistes. Uns actes que en molts països europeus serien considerats un delicte molt greu i castigats amb penes de presó.

 

Aquest any, els sectors més radicals de l’extrema dreta volien acudir en massa a la celebració del 12 d’octubre a Catalunya, enmig d’un clima molt hostil per part d’aquest col·lectiu contra el debat sobiranista, sobretot després de l’exhibició de força de l’independentisme amb la realització de la cadena humana durant la Diada Nacional. Finalment, la manifestació convocada per la plataforma La España en Marcha –formada per diverses organitzacions d’ultradreta com La Falange, Nudo Patriota Español, Alianza Nacional, Movimiento Católico Español i Democracia Nacional– va reunir menys de mig miler de persones a l’acte celebrat a la plaça Sant Jordi de Montjuïc.

 

A la manifestació de la plataforma feixista La España en Marcha hi havia la presència d’algunes de les persones que van assaltar la delegació de la Generalitat a Madrid, situada al Centre Cultural Blanquerna. Entre ells cal destacar Pedro Chaparro, el líder de la secció juvenil de Democracia Nacional (DN). Chaparro és un dels agressors de Blanquerna, concretament un dels que apareix en les imatges gravades i se’l veu arrencant el micròfon del faristol. Aquest jove ultra espanyolista és qui liderava la concentració del 12-O a la plaça Espanya de Barcelona, donant ordres de com posar les pancartes, cridant consignes amb el megàfon a la mà i fins tot fent de portaveu dels manifestants davant dels mitjans de comunicació.

 

L’apologia del feixisme, poc castigada
La legislació espanyola en aquesta matèria no regula amb prou duresa l’apologia del feixisme, segons expliquen els experts en dret penal. En declaracions a EL TRIANGLE, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Samper, ha apuntat que l’enaltiment del franquisme i aquest tipus d’accions per part de grupuscles feixistes està regulat d’una forma “terriblement light”.

 

Preguntat sobre l’exhibició de símbols clarament contraris a la Constitució com els que van mostrar els manifestants ultres a Barcelona el passat 12 d’octubre, Samper afirma que es podrien denunciar a la Fiscalia, però recorda que és necessària una legislació “més potent” per castigar amb duresa aquestes actituds.


LLEGEIX LA CRÒNICA COMPLETA A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari