Macrobeatificació a Tarragona

Crítiques per la beatificació més massiva de la història de l'Esglèsia, la de 522 màrtirs religiosos assassinats durant la Guerra Civil
mani contra beatificació tarragona
mani contra beatificació tarragona

L’antiga Universitat Laboral de Tarragona acull aquest diumenge una beatificació de màrtirs massiva, la més nombrosa en la història de l’Església Catòlica, la dels 522 religiosos que van ser assassinats durant la Guerra Civil espanyola. L’acte, que espera aplegar unes 25.000 persones, compta amb la presència del president català, Artur Mas, així com dels ministres d’Interior, el català Jorge Fernández Díaz, i de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.

 

Fins i tot el papa Francesc participa de l’acte, a través d’un missatge gravat que els pelegrins assistents poden seguir a través de les pantalles gegants instal·lades. La cerimònia, a la qual assisteixen un centenar de bisbes espanyols i estrangers, la presideix el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Antonio María Rouco Varela, el cardenal Angelo Amato i l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que dissabte va afirmar que la beatificació “no es fa en contra de ningú ni tampoc a favor de ningú”, ni significa “gens ni mica de ressentiment cap a aquells que els van perseguir”.

 

L’arquebisbe volia respondre a les crítiques que ha suscitat la cerimònia, expressades en un manifest de repulsa que es va llegir dissabte a Tarragona, en una concentració de la qual van participar mig miler de persones convocades per entitats diverses, sota el lema ‘Contra el feixisme i l’església colpista’. La portaveu dels manifestants, Laia Estrada, va criticar l’homenatge als màrtirs de l’Església “quan encara la majoria de les víctimes estan en cunetes i fosses comunes desconegudes. A aquestes víctimes no se’ls ha demanat perdó, i no obstant això s’honra els altres morts”.

 

Artur Mas també ha estat al centre de les crítiques per compartir presència amb Rouco Varela, Gallardón i Fernández Díaz, així com milers de religiosos, familiars i nostàlgics del franquisme, com la plataforma d’extrema dreta ‘La España en Marcha’, que després de participar dissabte en la manifestació ultra del 12 d’Octubre a Barcelona aquest diumenge fan escala a Tarragona.

 

Mas ha justificat la seva presència perquè considera “víctimes innocents” els religiosos que van ser assassinats durant la Guerra Civil. “No van ser víctimes de violència masclista, com l’Alba, ni els van matar per ser catalanistes com Companys, sinó que van patir un altre tipus de violència només per les seves creences religioses”. Per la seva part, religiosos de caire progressista com la monja Teresa Forcades i el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, han criticat la beatificació perquè representa “injustícia envers les víctimes que defensaven les llibertats democràtiques de la II República”.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari