França rebutja integrar els gitanos

El govern gal aposta per retornar-los i la Comissió Europea li recorda que els ciutadans romanesos i búlgars tenen dret a circular lliurement per la UE
Hollande i Valls
Hollande i Valls

A Catalunya, el focus polític està ara centrat sobre el procés independentista i, en menor mesura, sobre les retallades. Això ha fet oblidar, sembla, l’agre debat sobre la immigració que va marcar cites electorals anteriors, com les municipals del 2011, que van portar Xavier García Albiol (PP) a l’alcaldia de Badalona després d’una polèmica i agressiva campanya, centrada en els perjudicis causats per la comunitat de gitanos romanesos a la ciutat del Barcelonès Nord. Però en altres països d’Europa, com França, el conflicte roman obert i de plena actualitat.

 

A sis mesos de les municipals franceses, el ministre d’Interior, Manuel Valls, ha defensat que els campaments il·legals de gitanos procedents de Romania i Bulgària han de ser desmantellats i els seus habitants retornats als seus països d’origen. Segons el polític d’origen català, “els gitanos tenen la vocació de tornar a Romania i Bulgària i és d’il·lusos pensar que resoldrem el problema a través simplement de la inserció“.

 

Valls ha indicat que només una minoria d’aquestes famílies volen integrar-se a França. “Les solucions passen en particular per les expulsions”, ha afirmat el titular d’Interior, que no ha dubtat a vincular la minoria gitana amb “la mendicitat i la delinqüència”. Les declaracions arriben en un moment que diversos municipis de França han viscut conflictes relacionats amb aquests col·lectius, amb les eleccions municipals de la primavera vinent en l’horitzó. Com a la ciutat de Lille, on l’alcaldessa socialista Martine Aubry va ordenar fa una setmana la destrucció d’un campament on vivien prop d’un miler de persones.

 

L’actitud del govern francès ha motivat la reacció de Brussel·les. El portaveu de la Comissió Europea Olivier Bally ha recordat que els gitanos de països com Romania i Bulgària, “com la resta de treballadors europeus, tenen dret a circular lliurement per la UE“. Més explícita ha estat la comissària de Justícia i Interior, Viviane Reding: “Si no m’equivoco, hi ha aire d’eleccions a França. Cada cop que no es vol parlar de coses importants com els pressupostos o el deute, ens topem amb els gitanos”.

 

En el rerefons de les declaracions de Valls hi ha un intent de frenar l’ascens electoral del Front Nacional que encapçala Marine Le Pen, que com sempre centra la seva campanya en la immigració. A França es calcula que hi viuen en assentaments uns 20.000 gitanos de Romania i Bulgària i la major part dels francesos, el 80% segons les últimes enquestes, són partidaris de la seva expulsió. Per aquest motiu, i davant un preocupant increment de la delinqüència que bona part de la ciutadania vincula a la immigració, el govern socialista de François Hollande ha marcat terreny per no perdre rèdit electoral.

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari