La Generalitat demana a la Comissió Europea i a la CNMC que evitin l’OPA del BBVA al Sabadell

El govern català rebutja l'absorció per la "pèrdua de llocs de treball" i l'alta "concentració bancària"

    La consellera Natàlia Mas - Foto: Generalitat de Catalunya

    La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, s’ha mostrat preocupada per l’oferta d’adquisició pública (OPA) del BBVA al Banc Sabadell, que ha considerat “dolenta” per a Catalunya perquè suposaria “una reducció dràstica de la competència” resultant en “la concentració bancària més alta d’Europa”. En una entrevista concedida aquest dijous a RAC1, la titular d’Economia ha recordat que ara mateix la concentració a Espanya ja és de les més altes de la zona euro, només superada per la de Xipre. A més, troba que aquesta operació “no hauria d’obtenir els avals de la competència”.

    Per tot això, la Generalitat ha reclamat aquest dijous per carta a la Comissió Europea i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que eviti que l’OPA tiri endavant. Com que l’administració catalana no té competències per impedir l’operació, ha decidit fer un crit d’alerta a les autoritats europees i espanyoles. En aquest sentit, Mas ha celebrat que el Govern d’Espanya s’hagi afegit al rebuig de l’operació.

    La consellera ha alertat d'”implicacions negatives” de la fusió forçada, que preveu que comportaria “destrucció de llocs de treball i pèrdua de poder econòmic per Catalunya”, a més de poca remuneració dels dipòsits, menys opcions de préstecs i més encarits. “No hi ha precedents recents d’adquisicions bancàries amb aquest mètode, tot han estat processos negociats”, ha assenyalat Mas, que ha considerat que una OPA com aquesta “seria perjudicial per a l’interès públic”.

    La titular d’Economia ha avisat que al territori català “tècnicament ja hi ha un oligopoli al sector bancari que s’agreujaria encara més si es fes efectiva” la compra forçada. De fet, ha destacat que Catalunya seria la regió europea amb més concentració bancària. Concretament, segons els càlculs del govern català, l’entitat que sortiria de l’operació controlaria el 34% de les sucursals catalanes. A més, si fructifica l’OPA hostil, els tres potencials grans bancs –CaixaBank, BBVA i Santander–, tindrien una quota de mercat del 85% de les oficines.

    (Visited 33 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari