Balcells avisa que els hospitals que “no compleixin” amb el català rebran sancions econòmiques

El conseller admet que l'ús de la llengua als centres sanitaris "és baix" i lamenta que no hagi estat una "prioritat"

El conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa (ACN)

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, ha avisat que els hospitals que “no compleixin” amb el català tindran penalitzacions econòmiques. En una entrevista al diari Ara, el conseller ha admès que l’ús de la llengua catalana al sistema sanitari “és baix” i ha lamentat que, en els últims anys, ha estat una qüestió que no ha sigut “prioritària”. “Hi ha hagut certa deixadesa: la realitat és que hi ha molts pacients que no són atesos en la seva llengua i estem treballant per revertir-ho”, ha assenyalat.

No consolidarem places d’interí si no tenen el nivell adequat de català, el B2 o el C1 en funció del seu rol. Exigirem als hospitals el compliment de la instrucció i, si no la compleixen, el centre tindrà penalitzacions econòmiques. En funció de l’incompliment de la instrucció n’hi haurà un percentatge, de la mateixa manera que s’ha de complir amb el Pla de Salut i amb les intervencions quirúrgiques”, ha apuntat el conseller.

Segons ha explicat Balcells, la setmana que ve, el Servei Català de la Salut (CatSalut) emetrà una “instrucció específica” dirigida a tots els centres perquè assegurin que els professionals que contracten “saben català”. En aquest sentit, el titular de Salut ha recordat que fa uns mesos el Govern de la Generalitat va posar en marxa un programa de cursos de català gratuïts i en hores de feina per a uns 4.000 professionals, amb l’objectiu que puguin acreditar el nivell que els pertoca pel seu rol (el B2 o el C1), i ha subratllat que els centres tenen l’obligació d’oferir un itinerari formatiu perquè els professionals contractats aprenguin la llengua.

Preguntat per com es garantirà el compliment de la instrucció, el conseller ha indicat que se situarà una persona “referent” dins de cada centre que farà el seguiment de la formació dels professionals que ho necessiten, així com el seguiment de l’ús social i corporatiu de la llengua. Es tracta d’una mena de “referents i dinamitzadors” del català, en paraules de Balcells. “No es tracta de castigar. No ho aconseguirem així. Es tracta d’oferir, acompanyar i exigir. Si no ho fem així, no ens en sortirem”, ha assegurat.

“Els hospitals hauran de crear la figura del referent, assegurar el seguiment de l’itinerari i fer un diagnòstic de la situació. I si no ho compleixen, hi haurà penalitzacions”, ha conclòs el titular de Salut, que ha explicat que l’executiu català vol que hi hagi “voluntaris” als centres sanitaris perquè facin de parelles lingüístiques per ajudar en la formació, així com tirar endavant un estudi per quantificar el nombre de professionals sanitaris que hi ha al sistema que no parlen català per saber “la realitat” de cada centre.

(Visited 140 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari