El preu de la llum registra en negatiu per primer cop a l’història

D'altra banda, l'IVA del gas torna al 21% a partir d'aquest dilluns

Bombeta (Arek Socha, Pixabay)
Bombeta (Arek Socha, Pixabay).

El mercat majorista de la llum ha registrat, per primera vegada, el preu en negatiu. Durant tres hores, concretament de les 15:00h a les 18:00h, el cost per megawatt hora serà de -0,01 euros. Aquesta baixada de l’import està relacionada amb la tempesta Nelson, que ha portat abundants pluges i vents forts. ha provocat un augment de la producció d’energia renovable i, per tant, una sobreoferta al mercat, abaratint els preus.

El mes d’abril comença seguint la tendència del març, en què el preu mitjà va ser de 20 euros per megawatt hora, la meitat que el preu mitjà registrat al febrer i un 77,5% menys que a març del 2023, quan es va situar en 89,6 euros.

Així mateix, el govern central ha decidit retirar la reducció de l’IVA sobre el gas a partir d’aquest dilluns, passant del 10% al 21%, el nivell anterior a l’inici de la guerra a Ucraïna. A més, l’impost sobre el valor de la producció elèctrica i l’impost a la producció elèctrica han augmentat un 3,8% i un 5,25%, respectivament.

No és la primera vegada que el mercat energètic espanyol registra un preu en negatiu. Hi ha un precedent similar el 25 de desembre de 2022, encara que durant un període més breu i no directament en el mercat majorista.

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari