Catalunya registra 135 baixes laborals per dolor menstrual des de l’entrada en vigor del permís

Doctores valoren que aquest dret trenca tabús, però avisen que no arriba a totes les dones amb regles incapacitants

Una farmacèutica distribuint un dels productes menstruals en el marc de la campanya 'La meva regla, les meves regles'
Una farmacèutica distribuint un dels productes menstruals en el marc de la campanya 'La meva regla, les meves regles'

L’1 de juny del 2023 va entrar en vigor a Espanya el dret a demanar la baixa laboral per dolor menstrual incapacitant. Des d’aleshores i fins al febrer, a Catalunya s’han registrat 135 permisos per aquest motiu, segons dades del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social a què ha tingut accés l’ACN. La doctora Alba Martínez, metgessa de família del CAP Passeig de Sant Joan, celebra que es comencin a trencar “tabús” sobre la menstruació, però avisa que les baixes registrades són “molt poques”. “Segurament se’n necessiten més de les que es donen”, apunta. La cap d’Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de Vall d’Hebron, la doctora Elena Carreras, destaca la importància d’una mesura que “obre camí”.

La baixa laboral per dolor menstrual incapacitant és un dret recollit a la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, aprovada al Congrés dels Diputats el febrer del 2022 amb l’objectiu de blindar drets en matèria de salut menstrual. És el metge de capçalera qui determina si el dolor és incapacitant, així com la durada de la baixa laboral, com passa amb moltes malalties comunes. Des de l’entrada en vigor, s’han registrat 135 baixes per menstruació incapacitant a Catalunya, i 1.324 a tota Espanya. La dada fa referència al nombre de permisos registrats i no al de persones que el sol·liciten, atès que una mateixa pot demanar la baixa per aquesta raó sempre que ho necessiti.

Per comunitats autònomes, Madrid és on s’han registrat més permisos, un total de 301, i després venen Andalusia (230) i Navarra (186). Per darrere de Catalunya hi ha Aragó (130); Castella la Manxa (83); la Comunitat Valenciana (81); Galícia (41); el País Basc (25); Múrcia (23); Melilla (22); Ceuta (15); les Canàries (14); Cantàbria (13); Castella i Lleó (11); Astúries (7); Extremadura (5) i La Rioja (2). En total, hi ha hagut 1.324 baixes.

La mitjana de durada de les baixes se situa en 3,16 dies. En el cas de les dones ateses per la doctora Martínez, acostumen a demanar permís per un sol dia o, com a màxim, per dos. “Penso que les persones són qui més es coneixen i, si em diuen que -el dolor- només és avui, jo m’ho crec”, assegura. Tot i això, admet que “sempre” li demanen el permís amb “reticències”, ja que, tot i que es tracta d’un dret, “tenen por que a la feina pensin que es gronxen, que són unes exagerades o que ho fan per escapolir-se”.

La doctora Carreras indica que el dolor associat a l’endometriosi -malaltia crònica en què l’endometri creix fora de la cavitat original i pot afectar els ovaris, les trompés de Fal·lopi, l’intestí i altres òrgans- té una evolució inversa, ja que sol ser molt intens el segon i el tercer dia de la regla. “El dolor persistent i que cada vegada va a més s’associa a l’endometriosi i requereix consulta mèdica, diagnòstic i tractament”, ha dit. Es calcula que al voltant d’un 10% de les dones pateixen endometriosi en algun dels seus graus, lleu, moderat o sever.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari