Serret obre contactes amb Hongria per mantenir el català a l’agenda de la UE

La consellera demana una “aliança àmplia” de partits a les europees per “reforçar” la petició d’oficialitat

    La consellera d'Acció Exterior Meritxell Serret en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN)

    La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ja ha iniciat contactes informals amb Hongria, propera presidència de torn del Consell de la Unió Europea, per mantenir la petició d’oficialitat del català a l’agenda. En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Serret ha explicat que volen “construir confiances per seguir avançant” i, tot i que la consellera no dona “res per impossible”, admet que treballen “amb tots els escenaris”.

    “Som conscients que els tempos són els que són, i per això hem fet uns primers contactes amb la presidència d’Hongria”, ha indicat Serret, que ha afegit que es tracta d’un primer “acostament” per “intentar assolir” la bona voluntat de mantenir la qüestió a l’agenda que es va aconseguir amb Bèlgica. En aquest sentit, la consellera assegura que el Govern d’Espanya també haurà de fer “la feina que li correspon” per garantir la “predisposició a mantenir el tema en l’ordre del dia del Consell”.

    Sobre les eleccions europees del 9-J, Serret les veu com a una “bona oportunitat” per crear una “aliança àmplia” de partits i societat civil a favor del català a la Unió Europea (UE). De fet, creu que si tots els partits partidaris de l’oficialitat inclouen aquest punt en el seu programa electoral -ERC, Junts i comuns ja el portaven el 2019, però no el PSC- i el defensen els seus candidats en els comicis, “ajudarà a reforçar la posició i la proposta davant de tots els Estats de la Unió Europea”.

    Fins ara, tot i que cap Estat europeu ha volgut vetar l’oficialitat del català, el basc i el gallec, la petició continua encallada al Consell de la Unió Europea, especialment pels dubtes de països amb altres llengües minoritàries, com Lituània. En aquest sentit, la titular d’Acció Exterior de la Generalitat s’ha mostrat partidària d’aconseguir un “preacord polític” per a l’oficialitat del català entre els 27 abans de demanar els últims informes jurídics del Consell, els quals, com van admetre fonts coneixedores a l’ACN, encara no s’han sol·licitat formalment.

    “Abans, creiem que és bo que s’hagin esvaït tots els dubtes. En el fons, el que estem demanant al Consell és una decisió política”, ha defensat Serret, que no vol que la qüestió “pugui caure” perquè “algú es pugui agafar a elements tècnics”.

    (Visited 45 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari