El Nasdaq vol liquidar la Spac que anava a donar-li vida a Barça Media

Li ha concedit una pròrroga final fins a novembre perquè Mountain & Co pugui refer la seva cartera d'inversors, molts dels quals s'han donat a la fugida davant la falta de serietat i l'incompliment de Laporta en la venda de Barça Studios

Joan Laporta

El projecte de sortida a borsa de Barça Media, que hauria d’haver-se materialitzat a la fi de l’any passat amb una capitalització de 915 milions segons les previsions de la junta de Joan Laporta, acaba d’eludir el seu final definitiu pels pèls. El regulador, el Nasdaq de Nova York, el parc tecnològic on se li esperava per a convertir-se en la “mare de totes les palanques”, com havia visualitzat el sempre desorientat Xavier Sala Martin, li ha concedit una última pròrroga fins al 9 de novembre abans de procedir a la liquidació de la Spac amb la qual el Barça havia tancat un acord per a la seva sortida al mercat.

Ara mateix, les probabilitats de ressuscitar aquest ‘mort’ són veritablement escasses, perquè el seu desenvolupament continua vinculat a la matriu derivada de la venda de Barça Studios, encara pendent de la seva pròpia capitalització per a aportar a Barça Vision, la marca creada per a acollir Barça Media i la resta dels negocis en l’àmbit audiovisual i les noves tecnologies digitals.

Per més que Laporta i el seu equip hagin intentat emmascarar i embullar els conceptes i la trama societària a base de contínues transmissions internes, perquè la venda original (juliol de 2022) es va realitzar a través de Bridgeburg Invest SL, societat propietat de Barça Produccions, que la seva vegada explotava i comercialitzava Barça Studios, els mecanismes de control i de garantia del Nasdaq van detectar ràpidament la inexistència d’una estructura financera sòlida. No es van fiar, a diferència del mateix auditor del Barça, Grant Northon, que va comprar sencera la descuidada versió de la junta segons la memòria oficial: “Amb data 11 d’agost de 2023, els socis que la van adquirir han aconseguit un acord de venda amb dos nous socis d’un 29,47% de la participació que ostentaven en aquesta societat, per un import de 120 milions d’euros, mantenint la resta de la seva participació, i per tant no modificant-se la seva condició de Societat associada. Així mateix, derivat de la venda, la societat dependent Barça Produccions, S.L. ha cobrat durant el mes d’agost de 2023 un import de 20 milions d’euros, registrat a 30 de juny de 2023 en l’epígraf de comptes a cobrar per la venda de participacions. Després de l’acord de modificació del venciment del calendari de facturació entre el Club i un dels nous socis, als efectes que aquest pogués fer front a les seves obligacions, s’espera que, durant l’últim trimestre de 2023, aquest farà efectiu el pagament de l’import restant de 40 milions d’euros. En aquest sentit, a la data de formulació dels presents comptes anuals consolidades, aquest es troba negociant amb diversos inversors diferents opcions per a obtenir el finançament necessari, perquè, juntament amb l’ampliació de capital realitzada per import de 20 milions d’euros, que es troba pendent de ser inscrita per part del nou soci, assumir les obligacions contretes amb la societat. D’acord amb aquestes, així com amb la tipologia de la societat compradora i les garanties aportades per aquest soci al Club, no s’han considerat dubtes sobre la seva recuperabilitat, així com del valor raonable”.

Com s’observa, ni una al·lusió als compradors reals, Llibero i Nipa Capital que, per contra, sí que eren esmentats en el comunicat oficial d’11 d’agost de 2023, gairebé triomfal sobre la revenda de Barça Studios després d’un primer intent fallit l’any anterior.

Si més no, el fracàs embolicat en mentides de la primera transacció, que no comprometia a Orphes Media i Socios.com a pagar els 60 milions del primer termini, ni tampoc la resta com va assegurar Laporta als socis en l’assemblea, hauria d’haver cridat l’atenció de Gran Northon a l’hora d’admetre com a promesa un concepte tan vague com que els futurs inversors -innomenables perquè en realitat no van signar un acord ferm- continuaven buscant finançament. No sols això, Gran Northon va admetre, a més, l’ingrés comptable del valor del 51% de la companyia, 208 milions, per a compensar pèrdues ordinàries de gran importància al final de l’exercici 2002-23, un castell de naips financer que es va esfondrar el 31 gener passat quan la mateixa junta va admetre que no havien arribat els 40 milions de Libero.

El Nasdaq va llegir correctament els senyals, va veure l’alarma i va ensumar la ferum a quilòmetres el perill de deixar en mans d’algú com Laporta una operació de tants milions i amb un rerefons mediàtic destacat. Encara que el truc d’intentar tapar la deficiència del mateix negoci amb l’enlluernadora notícia de la seva imminent sortida a borsa va servir per a enganyar la premsa domèstica, catalana i espanyola, el capital, els experts, molt menys els serveis de Compliance dels inversors no es van empassar aquest ham.

Mountain & Co es va veure obligat a avortar i informar els seus inversors de la incidència i del grau real d’incertesa, la qual cosa es va traduir en una fugida d’inversors i la decisió del regulador de donar-li de termini fins al passat 9 de març per a reiniciar la sortida a bossa de la Spac, ja com Barça Visió, etiqueta que agrupa Barça Media i la resta de la propietat audiovisual del FC Barcelona.

Una Spac ve a ser un contenidor buit registrat en el Nasdaq que, prèviament, ha acreditat el capital necessari d’una sèrie inversors compromesos amb el projecte que finalment triï el seu promotor, en aquest cas la companyia Mountain & Co amb seu mercantil a Illes Caiman, un paradís fiscal com és sabut. Quan el Barça i Mountain & Co van punyir precipitadament el botó d’arrencada va semblar que només era qüestió de setmanes convertir Barça Media en una via d’ingressos imparable, la bomba de l’any del Nasdaq, convertint l’FC Barcelona en el primer club del món capaç de monetitzar la seva àrea audiovisual i el ‘prometedor’ negoci dels NFT, la web 3.0 i el Metavers en una operació borsària audaç i brillant. Laporta va vendre al món altre d’aquests relats que a l’hora de la veritat no s’ha materialitzat perquè l’atractiu i la presumpta consistència de Barça Media eren solament fum i parafernàlia mediàtica.

Ara el Nasdaq li ha donat un ultimàtum més seriós encara, limitant al 9 de novembre el termini per a refer la seva cartera d’inversors abans de procedir a la liquidació de la societat. Segons alguns mitjans especialitzats, la situació viscuda arran del descontrol i mala imatge oferta per la gestió de Laporta, ha provocat que els inversors hagin precipitat la seva marxa i rescatat la seva aportació excepte aquells que, per la normativa i especial disseny de les Spac, no tenen dret a recuperar la seva inversió. Algunes d’elles, com Utz Claassen, expropietario del RCD Mallorca, no han tingut cap altre remei que engreixar el seu volum a força de canviar deute per accions.

No es coneixen, almenys ara com ara, si existeixen penalitzacions contra el Barça per haver intentat una jugada en borsa sense haver capitalitzat el cent per cent de la societat que havia de donar-li vida a la Spac de Mountain & Co, ara de debò en risc de desaparició i de passar a la història per haver protagonitzat un ridícul financer i reputacional sense precedents.

(Visited 157 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari