Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye van demanar Carles Puigdemont que no sortís en defensa de Navalni

L’entorn de l’ex-president creia que criticar la persecució de l’opositor a Putin que ha mort avui a la presó perjudicaria el suport del Kremlin a la independència

Carles Puigdemont, al Parlament europeu, i Alexei Navalny, a les dependències judicials de Moscou

Carles Puigdemont, al Parlament europeu, i Alexei Navalny, a les dependències judicials de Moscou

Alexei Navalny, opositor a Vladimir Putin, ha mort avui a la presó on complia condemna de 19 anys acusat de “donar suport a l’extremisme”. Navalny va ser detingut a l’aeroport de Moscou el 17 de gener del 2021 quan tornava al seu país després de ser tractat a un hospital alemany de la intoxicació amb Novichok amb què havien intentat assassinar-lo. La comunitat internacional va denunciar tant la temptativa d’assassinat com l’empresonament de l’opositor a Putin. El grup de l’entorn de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont que estava negociant amb el Kremlin el suport a la independència de Catalunya li va demanar que no sortís en defensa de Navalny per no perjudicar aquesta estratègia.

EL TRIANGLE va fer-se ressò d’aquest comportament de la cúpula independentista que es mou a Waterloo arran de la publicació d’una conversa entre el cap de l’Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i el seu advocat, Gonzalo Boye, intervinguda pels serveis policials que investiguen la trama russa del procés.

El 23 d’agost del 2020, tres dies després de l’enverinament de l’opositor rus, Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye van estar d’acord en demanar-li que no fes cap intervenció crítica amb l’actuació del Kremlin en aquest cas. Aquell mateix dia es feia pública una carta al president dels Estats Units, Donald Trump, demanant-li que indultés l’informàtic Edward Snowden, que es va refugiar a Rússia després de difondre informació de l’Agència Nacional de Seguretat del seu país. La carta anava signada per 26 eurodiputats entre els quals estaven Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.

Alay va dir-li a Boye que “la carta Snowden del president ha estat una aposta molt arriscada en la meva opinió”. L’advocat li va treure importància al tema i el cap de l’Oficina de Puigdemont li va comentar que “tu saps que sóc proSnowden però és com el tema Navalny. S’ha d’anar en compte amb els temps”. Boye li va replicar que “els russos estan donant suport a això” i “nosaltres vam ser informats per l’advocat rus que això era ben vist: no el que el MHPP la firmés sinó que es plantegés als USA”. Alay va acotar que “però si apostem en públic a Kremlin, fem-ho de veritat”. “Mira, hi ha un triangle clau: Belarus-Snowden-Navalny”, va dir i va mostrar la seva preocupació perquè “en qualsevol moment pot aparèixer un tuit del president a favor de Navalny”. “Res de Navalny”, va sentenciar i Boye li va posar pressa: “Millor diga-li ja”. “I em reforces més tard”, va demanar el cap de l’Oficina de Puigdemont. Una hora més tard va tornar a contactar amb Boye per dir-li que ja havia complert l’encàrrec: “He fet la reflexió que el moment a Moscou és molt complicat amb aquest endimoniat triangle per Putin”.

No hi va haver cap tuit de suport de Carles Puigdemont a Navalni.

(Visited 305 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari