Un centenar de pagesos reben Vilagrà a Casserres per continuar pressionant la Generalitat

La vicepresidenta es reuneix amb els manifestants i assegura que fan accions "cada dia" a favor de la pagesia

Pagesos llegin el seu manifest davant Vilagrà

Un centenar de pagesos amb uns trenta tractors han rebut la vicepresidenta del govern català, Laura Vilagrà, aquest divendres al matí a Casserres (Berguedà) per continuar pressionant l’executiu del republicà Pere Aragonès. Vilagrà tenia programada una reunió amb les alcaldies rurals de la Catalunya Central per presentar l’avantprojecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals de Catalunya i, posteriorment, a programat una trobada amb els pagesos. La vicepresidenta ha defensat que el govern de la Generalitat fa accions “cada dia” a favor de la pagesia: “Tenim una taula que els inclou i pactem cadascun dels termes en què desenvolupem les nostres polítiques i, òbviament, posem la pagesia al centre”. Els pagesos han lliurat un manifest a la vicepresidenta per reclamar “fets i no paraules”.

Així, els pagesos de la Catalunya Central han aprofitat la visita de Vilagrà a Casserres per fer notar el seu malestar. Un d’ells, Eduard Lladó, ha explicat que no volen paraules sinó fets perquè “tothom tira pilotes fora”. Creu que “moltes coses es poden decidir des del govern o des de Madrid” i, per això, demanen als polítics que, si cal, “es plantin”. “Si els polítics catalans s’han de plantar davant de Madrid que ho facin. I si els de Madrid s’han de plantar davant d’Europa que ho facin també. La pagesia està farta”, ha sentenciat.

Els pagesos han entregat a Vilagrà el seu manifest amb un seguit de reclamacions en relació amb l’Estatut de municipis rurals, ja que critiquen que no té en compte les necessitats de l’agricultura i la ramaderia. “En les 42 pàgines del preàmbul no surt cap cop la paraula pagès, agrícola o ramader”, lamenta Eduard Lladó, un dels concentrats. Vilagrà ha explicat que “entén” que la pagesia es mobilitzi perquè es troba en un “moment complicat”. Tot i això, ha manifestat que el govern català “està al costat de la pagesia i s’ha demostrat, per exemple, amb els 160 MEUR que destinarem a fer front a la sequera”. “És un moment difícil i clau, i estem al costat de la pagesia”, ha destacat.

Sobre les reunions que s’han mantingut amb els pagesos, tant la de dimecres amb el govern català com la de dijous amb el Parlament de Catalunya, Vilagrà creu que “no es poden comparar”. “En una ocasió hi havia el conjunt de representació de la pagesia escollida democràticament amb unes eleccions molt clares i, per tant, no són comparables les interlocucions”, ha dit. En tot cas, Vilagrà ha afirmat que el govern català “fa molt temps que treballa conjuntament amb la pagesia” i diu que la posen “al centre”.

Vilagrà: “L’Estatut justament té una mirada de centre al món rural”
Davant de les crítiques dels pagesos, Vilagrà ha dit que cal “llegir el conjunt del document” perquè “precisament el que fa és tenir una mirada de centre al món rural”. “Sovint hem fet lleis que tant servien per a Gisclareny, el poble més petit de Catalunya, com per a Barcelona i això no pot ser perquè és un llastre pels municipis més petits”, ha exposat la vicepresidenta, que considera que l’Estatut fa “un enfocament totalment diferent i promou l’economia dels pobles petits”.

Vilagrà també assegura que aquest document aporta un “mecanisme de garantia rural”, que significa que “qualsevol normativa que es faci haurà d’incloure la mirada rural”. Del total de 947 municipis que existeixen a Catalunya, 593 (un 62,2%) tenen una població que no supera els 2.000 habitants i d’aquests, 332 (55,99%) no superen els 500 habitants.

(Visited 73 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari