Nou retard sobre l’oficialitat del català a la UE

La manca d'avenços en els informes d'impacte deixa fora la qüestió de la reunió de ministres del 20 de febrer

Reunió del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea on s'ha tractat l'oficialitat del català, el basc i el gallec (EBS)

Els Estats membres de la Unió Europea (UE) tampoc abordaran l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec en la pròxima reunió dels seus ministres, que se celebrarà el 20 de febrer.

Segons han confirmat diverses fonts diplomàtiques a l’ACN, la presidència belga del Consell ha tornat a deixar fora de l’agenda la qüestió, com va passar en la trobada del gener, aquest cop per la manca d’avenços en els informes sobre l’impacte administratiu, jurídic i financer.

A diferència de la presidència espanyola, que va introduir la qüestió en totes les reunions de ministres d’Afers Europeus, Bèlgica ha decidit deixar-la fora de les trobades des del gener, moment en què va assumir la presidència rotatòria del Consell de la UE, per abordar-la només tècnicament.

Els informes sobre l’impacte de la mesura són necessaris, a parer dels socis comunitaris, per poder abordar la qüestió. Sobre la possibilitat que hi hagi avenços en els informes de cara a la reunió del març, fonts diplomàtiques consideren que és difícil de predir.

En l’agenda de la trobada del 20 de febrer només es preveu, ara per ara, que els ministres preparin la pròxima cimera de líders europeus i que debatin sobre l’estat de dret a Polònia.

Després que l’oficialitat del català es mantingui fora de l’agenda de la pròxima reunió de ministres dels 27, el Govern de la Generalitat ha defensat que això no vol dir que la qüestió estigui “ajornada o congelada”. Fonts de l’executiu remarquen que “el procediment està seguint el curs habitual” i “els tempos europeus”.

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari