Els exconsellers Lluís Puig i Santi Vila, a judici pel trasllat de les obres de Sixena

El TSJC jutjarà Puig, ara diputat al Parlament, i un jutjat de Barcelona durà la causa contra Vila

  Els exconsellers Santi Vila i Lluís Puig en una imatge d'arxiu (ACN)

  El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutjarà finalment l’exconseller de Cultura i diputat de Junts per Catalunya al Parlament Lluís Puig pel trasllat de les obres del Museu de Lleida al monestir de Vilanova de Sixena, a Osca. També envia a judici a l’exconseller Santi Vila, però aquest es farà en un jutjat penal de Barcelona.

  La Fiscalia demana una multa de 6.000 euros als exconsellers per desobediència en no lliurar les 44 peces del monestir que hi havia al museu lleidatà i que, finalment, es va endur la Guàrdia Civil el desembre del 2017, en plena aplicació de l’article 155. Igualment, l’Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) demana 11 mesos de presó per a Vila i una multa de 162.000 euros, mentre que per a Puig sol·licita una multa de 99.000 euros i la inhabilitació durant dos anys.

  Amb tot, el TSJC ha decretat l’obertura de judici oral contra Puig per desobediència a resolucions judicials i contra Vila per desobediència a resolucions judicials i usurpació d’atribucions judicials. La sala civil i penal del tribunal es farà càrrec del judici a Puig perquè és aforat, mentre que el judici a Vila es farà en un jutjat penal de Barcelona. A cadascun, a més, se’ls imposa una fiança de responsabilitat civil de 17.250 euros, que és el que el govern aragonès diu que va costar traslladar les 44 peces del museu lleidatà a Sixena. Ara, les defenses tenen deu dies per presentar els seus escrits.

  Inicialment, el jutjat instructor d’Osca havia imposat una fiança de 216.000 euros a Vila i de 88.000 euros a Puig, i tant les acusacions com les defenses van presentar els seus escrits per al judici. No obstant això, quan Puig va esdevenir diputat al Parlament el febrer del 2021, la causa va passar al TSJC, que, a més, va anul·lar totes les diligències judicials practicades contra ell des del desembre del 2019 i ara ha rebaixat les fiances.

  (Visited 28 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari