Els pagesos de Manresa, al “límit” per la sequera: “Si no baixa aigua, l’horta està morta”

El sector primari critica la gestió hídrica i lamenta que l'agricultura i la ramaderia són els més damnificats

L'horta de Manresa (ACN)

Manresa té al seu terme municipal unes 400 hectàrees de regadiu i moltes famílies viuen de l’activitat de l’horta. Els pagesos, però, fa temps que es queixen de la “mala gestió” que s’està fent de l’aigua i asseguren que les noves mesures de restricció que s’aplicaran amb la declaració d’emergència al sistema Ter-Llobregat els abocaran a una situació “límit”. Enric Casasayas, de l’explotació Les Arnaules, recorda que tenen una concessió pel regadiu de 800 litres per segon, però que l’any passat els hi van reduir a 60: “Si no baixa aigua, l’horta està morta”, lamenta.

A Les Arnaules -l’explotació que dirigeix-, ja fa temps que estan aplicant mesures de reducció del consum d’aigua com el reg per degoteig o l’acumulació d’aigua a les basses, però lamenta la gestió que se’n fa. “La gestió de l’aigua a la Séquia és la mateixa que fa 700 anys, però els regants som molt diferents. Es dona la mateixa quantitat d’aigua a algú que gestiona sis hectàrees que a una persona que té un hort de 100 metres quadrats“, explica Casasayas.

Davant d’això, Casasayas considera que si no es fan canvis en la gestió hídrica estan “condemnats a mort”, i assenyala que “a l’àrea metropolitana potser tindran aigua regenerada o dessalada, però a les conques internes, a la Catalunya interior, no tindrem aigua”. “De moment ho pagarem la pagesia i la ramaderia, però no ens enganyem, quan ho paguem nosaltres, ja ho paga tota la societat”. En aquest sentit, avança que segurament hauran de plantar menys i reduir producció.

De la mateixa opinió és Gemma Solà, que cultiva horta a la zona de regadiu del Poal. Critica, sobretot, “la incertesa” amb què han de viure i lamenta la “poca coordinació” que hi ha. “Tots som conscients que si no plou  no hi ha aigua i no ens la podem inventar, però sí que podria haver-hi més gestió i coordinació. Jo necessito saber quin dia obriran l’aigua per poder planificar quan haig de plantar”, explica. Solà també creu que l’agricultura i la ramaderia estan fent un esforç més gran que altres sectors i creu que falta “molta sensibilització” a tots els nivells.

També creu que el govern català està prenent decisions individualitzades per a cada sector i considera que hauria de tenir una visió més àmplia: “L’aigua és un bé que el necessitem tots, és transversal, per tant, s’haurien de prendre decisions transversals”. “L’aigua ens afecta a tots, de dalt a baix, i de dreta a esquerra, i la sensació que tenim és que van improvisant”, lamenta Solà.

Des d’Unió de Pagesos (UP) constaten que hi ha “molta preocupació” al sector agrícola i ramader i critiquen que es vulguin imposar restriccions d’aigua que arriben al 50% en el cas de la ramaderia i al 80% a l’agrari. “Si a una persona que té horta li diuen que només pot regar un 20%, què haurà de fer? És impossible plantar en aquestes circumstàncies”, lamenta el coordinador d’UP al Bages, Josep Guitart, que recorda que el sector primari ja està prenent mesures per reduir el consum d’aigua i creu que “fa molt temps que s’estan fent les coses ben fetes”.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari