PSOE, Junts i ERC acorden modificar la referència al terrorisme de la llei d’amnistia

La segona esmena pactada estableix deixar sense efecte les ordres de cerca i captura

  La Comissió de Justícia del Congrés, durant el debat de la llei d'amnistia (ACN)

  El PSOE, Junts i ERC han assolit un acord aquest dimarts per aprovar dues esmenes transaccionals que modifiquen la llei d’amnistia en el blindatge dels imputats per terrorisme, com els CDR i el Tsunami Democràtic, segons han explicat les formacions. A les esmenes dels tres grups s’han afegit també Sumar, PNB, EH Bildu i BNG, i la modificació quedarà incorporada al dictamen de la Comissió de Justícia que s’aprova aquest dimarts i es vota la setmana que ve al ple del Congrés dels Diputats.

  L’acord assolit delimita que el delicte de terrorisme queda exclòs de l’amnistia sempre que, de forma manifesta i amb intenció directa, hagi causat violacions greus de drets humans, en particular les previstes a l’article 2 i 3 del Conveni Europeu dels Drets Humans (sobre tortures i intenció directa de mort), i el dret internacional humanitari”. També elimina el requisit que existeixi una sentència ferma per poder fer aquesta exclusió.

  L’objectiu de les forces independentistes és evitar que la maniobra del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón d’investigar els CDR i membres del Tsunami per terrorisme impedeixi que aquests es puguin acollir a l’amnistia.

  La segona esmena pactada pel PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG clarifica l’obligació d’aturar les causes contra els imputats del procés i la “immediata posada en llibertat de les persones beneficiades per l’amnistia”. També estableix que els jutges hauran d’aixecar qualsevol mesura cautelar que hagin adoptat per les accions incloses en l’amnistia: “L’òrgan judicial procedirà a deixar sense efecte les ordres de cerca i captura i ingrés a la presó de persones a les quals resulti l’aplicació de l’amnistia, així com les ordres nacionals, europees i internacionals de detenció“.

  El text afegeix que la suspensió de les causes no impedirà l’aixecament de les mesures cautelars que els jutges hagin adoptat anteriorment, i els magistrats hauran de “donar per finalitzada l’execució de totes les penes privatives de llibertat, de drets i les multes”.

  Junts i ERC han estat capaços també de presentar una esmena conjunta que encara va més enllà en aquest blindatge i que, de moment, el PSOE no accepta. L’esmena arribarà viva al ple del dia 30 al Congrés dels Diputats, on es votarà la llei d’amnistia abans de passar després al Senat.

  (Visited 70 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari