La llei d’amnistia es debatrà al ple del Congrés el 30 de gener amb les esmenes pactades pel PSOE i ERC amb el vot de Junts

La norma passarà després al Senat, que la rebutjarà, i s'aprovarà a la cambra baixa previsiblement a l'abril o al maig

    El ple del Congrés el desembre del 2023 (Congrés dels Diputats)

    La llei d’amnistia es debatrà i votarà al ple del Congrés dels Diputats el pròxim 30 de gener, segons fonts parlamentàries. La norma ha superat aquest dijous el tràmit de ponència, que ha incorporat al text les vuit esmenes pactades entre el PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu i BNG. Hi han votat a favor tots aquests grups i també Junts, que se n’havia despenjat dimarts passat.

    Els socialistes, però, han tancat la porta a la resta d’esmenes proposades pels grups, entre les quals hi ha les que van presentar ERC i Junts per separat per blindar l’amnistia per als investigats del Tsunami Democràtic i els CDR. No obstant això, els canvis que proposen els independentistes es debatran en comissió de dimarts de la setmana que ve. Si tampoc hi ha acord, es tornaran a tractar al debat del ple.

    Durant la reunió de la ponència d’aquest dijous, Junts i ERC han mostrat certa sintonia votant a favor de la majoria de les modificacions que havien presentat uns i altres en solitari i per separat. Les dues formacions defensaran ara les seves propostes de modificació durant el tràmit en comissió, on es poden introduir transaccionals.

    Un cop elaborat l’informe de la ponència, l’amnistia segueix tramitant-se per la via d’urgència al Congrés, i arribarà a la comissió de Justícia el pròxim 23 de gener. Els grups hauran de debatre i votar les esmenes que no han quedat incorporades fins ara al text, i deixaran el dictamen de la comissió llest per al ple de la cambra baixa, que debatrà i aprovarà definitivament la llei el 30 de gener. Si no hi ha cap gir de guió fruit dels desacords que mantenen els grups que impulsen la norma, l’amnistia quedarà aprovada amb 178 vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu i BNG. El no compta ara amb 172 vots del PP, Vox, UPN i Coalició Canària (CC).

    Un cop superada la tramitació al Congrés, la llei passarà al Senat, on el PP, que hi té majoria absoluta, busca fórmules per endarrerir-ne l’aprovació. En tot cas la cambra alta té dos mesos com a màxim per resoldre la norma. Un cop la rebutgi, la llei tornarà al Congrés on quedarà definitivament aprovada, previsiblement al mes d’abril o maig.

    (Visited 57 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari