Sánchez demana “pragmatisme” a l’independentisme i que aposti per l’autogovern

El president del govern central preveu fer les reunions amb Puigdemont i Junqueras un cop l'amnistia es publiqui al BOE

Pedro Sánchez i Pere Aragonès

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha apel·lat aquest dijous al “pragmatisme” de les forces independentistes per deixar enrere “les posicions de màxims” vinculades al referèndum i avançar en l’autogovern, competències i en un millor sistema de finançament.

En una entrevista a RAC1, el socialista Pedro Sánchez s’ha mostrat “obert” a parlar de qüestions que estan “dins del marc constitucional” però ha recordat que el nou sistema de finançament és una eina multilateral malgrat que es negociï de forma bilateral.

Sánchez també ha apuntat que preveu celebrar les reunions amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras un cop s’aprovi definitivament l’amnistia a les Corts, i també ha destacat que el cas del Tsunami no té “res a veure” amb el terrorisme que s’ha patit a España.

Poc abans de reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, Sánchez ha defensat de nou l’amnistia com una eina “per la normalització total de la política” que permet “rehabilitar actors polítics” com Junts, i ha rebutjat de nou el referèndum d’autodeterminació, que “no té cabuda a la Constitució i no resol el problema polític”.

Per, Sánchez això ha demanat a l’independentisme que actuï amb “pragmatisme” i deixi enrere la “posició de màxims” del referèndum per “avançar en un nou acord d’autogovern”.

Segons el president del govern central, aquesta legislatura es pot avançar en una proposta política “transversal” que incorpori “la pluralitat de la societat catalana” i que estigui vinculada “a la cultura de l’autogovern”.

Reunions amb Puigdemont i Junqueras un cop s’aprovi l’amnistia
Sánchez ha afirmat que considera “lògic” que les reunions que va anunciar dimarts amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, tinguin lloc un cop les Corts hagin aprovat definitivament l’amnistia i aquesta es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), cosa que previsiblement passarà al mes d’abril o maig. “El raonable és que quan el poder legislatiu hagi adoptat la decisió es puguin produir aquestes reunions”, ha dit.

També ha recordat que el seu govern necessita “estabilitat” i té com a objectiu aprovar els pressupostos del 2024. Per tant, ha apuntat, els grups que van donar suport a aquesta investidura “hem de fer un exercici de responsabilitat i garantia d’estabilitat”.

Voluntat de fer el traspàs de Rodalies aquesta legislatura
Sánchez ha afirmat que la seva voluntat és fer efectiu el traspàs de Rodalies a la Generalitat aquesta legislatura. Ha recordat que els dos governs es van reunir a principis de novembre per aquesta qüestió, i malgrat que aquest és un tema “molt complex”, ha afirmat que busca complir els acords perquè aspira a “revalidar la majoria d’aquí a quatre anys”. “Intentarem el traspàs aquesta legislatura”, ha dit.

Balances fiscals i finançament
El president del govern central no ha tancat la porta a la publicació de les balances fiscals. Ha apuntat que li agradaria que “aquest exercici de transparència aboni el nou sistema de finançament”. Amb tot, ha recordat que haurà de ser un sistema “multilateral” tot i que es pot negociar de forma “bilateral”.

En tot cas ha recordat que l’Estatut d’Autonomia “recull l’opció de desenvolupament de l’agència tributària” catalana. Per això ha insistit que l’independentisme i el govern espanyol han de transitar “pel camí del mig” i “fer un exercici de pragmatisme” per “parlar” d’una “acord històric d’autogovern”.

Preguntat sobre la possibilitat d’un pacte fiscal, Sánchez ha apuntat que sap que “l’independentisme no renunciarà a la proposta de màxims” del referèndum, però “si fa un exercici de pragmatisme podem caminar per un camí on ens podem trobar tots”. “Nosaltres estem disposats a caminar”.

Tsunami i terrorisme
Sánchez ha insistit de nou en el fet que per a ell el bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per part del PP és un cas “clar” de lawfare, però –tal com va fer dimarts- ha rebutjat les pretensions dels grups independentistes de fer comparèixer alguns jutges a la comissió de l’operació Catalunya i Pegasus. Segons el seu entendre, fer comparèixer les jutges “no s’ajusta a la llei”.

No s’ha volgut pronunciar clarament en contra de la imputació de terrorisme als investigats del Tsunami Democràtic per part del jutge Manuel García Castellón, però ha recordat que España ha patit dos tipus de terrorisme, “el d’ETA i el jihadista”, i no creu que el cas del Tsunami sigui “comparable” a cap d’aquestes duies coses.

Transport públic gratuït
Sánchez també ha recordat que el seu executiu aprovarà abans de final d’any un decret en què abordarà la continuïtat o no d’algunes de les mesures que ha adoptat per plantar cara a la crisi generada per la guerra d’Ucraïna i la covid. Ha assegurat que la gratuïtat del transport públic per a joves estudiants i aturats està garantida, i cal “estudiar” amb els socis la resta de mesures com les ajudes al transport i l’IVA de productes bàsics.

Operació Telefònica
El president Sánchez també ha defensat que l’Estat hagi entrat a l’accionariat de Telefònica amb aproximadament 2.000 milions d’euros per evitar que la propietat passi a mans d’un grup saudita. Segons Sánchez, no es tracta d’una operació contra ningú, sinó que parteix del fet que les telecomunicacions estan “íntimament vinculades a la seguretat i la defensa”. “És una operació estratègica que ha estat molt ben entesa pels mercats”, ha dit.

“Forces” per tornar-se a presentar
Pedro Sánchez ha afirmat que ara per ara té “ganes, forces i projecte” per tornar-se a presentar d’aquí a quatre anys. “Quan no en tingui ganes faré un pas al costat”, ha dit.

(Visited 53 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari