Aragonès i Sánchez reprenen la negociació amb el referèndum i el finançament damunt la taula

Els dos presidents es reuneixen al Palau de la Generalitat per primera vegada en la nova legislatura

Pere Aragonès i Pedro Sánchez

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i, el del govern central, Pedro Sánchez, han reprès les negociacions aquest dijous, amb una reunió al Palau de la Generalitat. Els dirigents s’han citat per primera vegada a la nova legislatura espanyola, després que Sánchez hagi tornat a ser investit. Ara, amb la llei d’amnistia ja encarrilada al Congrés, damunt la taula de la negociació hi ha la proposta catalana d’un referèndum sobre la independència de Catalunya, així com la reforma del finançament, les carpetes sectorials i la fi del dèficit fiscal, que ERC reivindica com a prioritat des de la campanya del 23-J.  Tant a Palau com a Moncloa coincideixen en emmarcar la trobada com a “institucional”. La Generalitat afegeix que serà “de treball i de feina”.

De fet, aquestes qüestions ja van formar part del pacte entre republicans i socialistes que es va segellar fa mes i mig. Entre els compromisos hi ha el traspàs integral de Rodalies en matèria d’infraestructures -primer amb la constitució d’una empresa participada per Generalitat-Estat i, en l’apartat de finançament, s’hi va acordar condonar a Catalunya el 20% del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). El líder del PSC i cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, va demanar dimarts a la nit una millora en el finançament que no tingui “privilegis” en relació amb altres Comunitats Autònomes, però que respongui a les seves “necessitats”. “Si se n’hi vol dir singular, que se n’hi digui”, va afirmar en una entrevista a TV3.

Taula de diàleg

Un altre acord que es va incloure en el paquet de pactes per a la investidura va ser la voluntat de totes dues parts de mantenir la taula de diàleg, ara en una “segona fase” de la negociació. Tot i això, aquesta taula, de moment, segueix sense tenir data fixada. De moment no hi ha tancades ni les delegacions de les dues parts, ja que Sánchez, per la seva banda, acaba de configurar un nou govern i Aragonès, per la seva part, ha tornat a convidar Junts i la CUP a formar part de la delegació catalana -de moment sense èxit.

Fins al moment, hi ha hagut tres reunions de la taula de diàleg. La primera va ser amb Quim Torra com a president el 26 de febrer del 2020, a les portes de la pandèmia. La segona reunió no va ser fins al maig del 2021, en aquest cas amb Aragonès ja a la presidència. La tercera i última reunió va ser a finals de juliol del 2022.

Un any i mig després

L’última reunió entre Aragonès i Sánchez va tenir lloc el 15 de juliol de 2022 a la Moncloa, ara fa un any i mig. Aquella cita va servir per reprendre el diàleg entre el Govern i l’executiu espanyol, deu mesos després de l’última reunió de la taula. També va ser la primera trobada cordial entre els dos presidents després del ‘Catalangate’.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari