Junts accepta investir Sánchez sense concretar l’abast de l’amnistia

Els casos de 'lawfare' que podrien beneficiar-se de la llei es debatran en comissions d'investigació al Congrés

    Carles Puigdemont, reunit amb Santos Cerdán el passat 30 d'octubre

    Junts i PSOE han assolit un acord de mínims per a la investidura de Pedro Sánchez que no conté gairebé cap concreció sobre la llei d’amnistia. De fet, segons ha avançat Catalunya Ràdio, el document d’ambdues formacions es limita a incloure els casos de lawfare sense especificar cap nom, de manera que els dubtes que puguin sorgir sobre quines causes entrarien i quines no els hauran de resoldre unes comissions d’investigació que es constituiran al Congrés dels Diputats.

    Sí que s’ha decidit en l’acord  signat entre el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán, que l’amnistia inclourà els responsables i els ciutadans que “abans i després de la consulta del 2014 i del referèndum del 2017 han estat objecte de decisions o processos judicials vinculats a aquests esdeveniments”.

    En l’escrit, ambdós partits reconeixen les profundes discrepàncies que existeixen entre ells, i s’insten a obrir una nova etapa per buscar una solució política i negociada al conflicte “des del respecte”. De fet, parteixen de posicions totalment diferents, i mentre Junts considera legítim el referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència del 27 d’octubre del 2017, el PSOE nega que tinguin cap validesa.

    En el document, el PSOE proposa desenvolupar l’Estatut vigent, però Junts aposta per negociar un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat en l’article 92 de la Constitució, el qual contempla que “les decisions polítiques d’especial transcendència puguin ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans”. D’altra banda, el pacte no contempla explícitament la figura d’un mediador o relator, sinó que apunta que cal dotar la negociació de certesa amb un mecanisme d’acompanyament, verificació i seguiment “internacional”.

    Pel que fa al vessant econòmic, els postconvergents aposten per modificar la llei de finançament de les comunitats autònomes per tal d’afegir una clàusula d’excepció de Catalunya i així facilitar la cessió de tots els impostos. Per la seva banda, els socialistes proposen mesures que aportin autonomia financera a Catalunya. L’acord preveu el vot a favor de Junts en la investidura de Sánchez, i condiciona l’estabilitat de la legislatura al compliment i als avenços dels acords.

    (Visited 95 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari