El 90% dels infants respiren aire contaminat cada dia, segons Clean Cities

Entitats mediambientals convoquen mobilitzacions a nivell europeu el divendres, 27 d'octubre

Tres nens juguen als afores d'una escola de Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

Més del 90% dels infants respiren aire contaminat diàriament, segons el moviment europeu Clean Cities, que reclama un futur més saludable per a les noves generacions. En aquest escenari ha convocat una nova jornada de mobilitzacions aquest divendres, 27 d’octubre, que s’emmarca en la campanya Streets for Kids, a la qual s’ha sumat Ecologistes en Acció, que ha fet una crida perquè escoles, famílies i col·lectius de tota Espanya se sumin a la protesta per aconseguir “carrers oberts per a la infància”.

Segons Clean Cities, la contaminació del trànsit a Europa ha demostrat ser una causa directa d’asma infantil, amb un 33% dels casos atribuïts a aquesta font. A més, la contaminació augmenta en un 45% el risc de patir aquesta patologia. Per a Clean Cities, és “alarmant” que una part significativa d’aquesta exposició a l’aire tòxic es produeixi en el camí d’anada i tornada a l’escola.

Ecologistes en Acció ha analitzat 160 centres educatius de Barcelona, Madrid, Granada, Múrcia, Vigo i Gijón i ha conclòs que només un compleix les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) pel que fa a la qualitat de l’aire. De fet, segons l’estudi, set de cada vuit escoles, el 87%, estarien per sobre del límit proposat per la Comissió Europea en la revisió de la Directiva de Qualitat de l’Aire, en debat actualment. També ha apuntat que un terç dels centres -58 de les 160, el 36%– estaria per sobre del límit legal actualment vigent.

D’altra banda, la Societat Catalana de Pediatria ha fet públic recentment el decàleg per uns entorns segurs i saludables, el primer punt dels quals insta a “pacificar els entorns escolars, tot prioritzant la conversió en zona de vianants i la restricció del trànsit motoritzat”. També ha recordat que el Congrés dels Diputats va aprovar el març del 2022 una proposició no de llei en la qual s’instava els ajuntaments a posar en marxa mesures eficaces per a la reducció de la contaminació en els entorns escolars, com ara limitar l’aparcament i el trànsit als carrers de l’entorn.

(Visited 17 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari