Eduard Romeu admet que ingressar 208 milions per Barça Studios és un truc financer

"És un negoci que no produeix ingressos i Barça TV generava pèrdues", ha dit el vicepresident econòmic, reconeixent que se li ha donat un valor de 408 milions sobre les seves expectatives de futur. Les pèrdues ordinàries ja s'eleven a més de 300 milions

Eduard Romeu, exvicepresident econòmic del Barça en la seva intervenció sobre la venda dels drets televisius.

Un cop més, el vicepresident econòmic del FC Barcelona, Eduard Romeu, ha complert la seva única missió en les dues vessants que li corresponen: una és centrifugar l’economia del club a un format cada cop més especulatiu i de fantasia financera; l’altra és sortir a explicar-ho de manera mentidera i entabanadora mitjançant un relat que li resulta còmode de defensar i que fins i tot sembla creïble, davant d’un auditori periodístic completament analfabet en qüestió de números. Romeu, és clar, no s’atreveix a enfrontar-se a mitjans especialitzats ni a debatre amb els pocs socis conscients de les salvatjades comeses pel seu president, Joan Laporta, que a ell li toca embolicar en forma contes xinesos.

Va ser el vice, ex executiu de les energètiques a qui han fet fora d’Audax per la mateixa raó, per fer massa malabars, a qui va tocar falsejar davant l’opinió pública l’acord de finançament de l’Espai Barça, demostrada i radicalment diferent de la realitat, ja que ni l’interès està per sota del 6%, sinó per sobre, i els 1.500 milions concedits s’invertiran íntegres al Camp Nou i no a l’Espai Barça compromès per la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM). L’única cosa certa de la seva versió va ser admetre que l’amortització pactada és del tot inassumible.

Ara, davant d’una assemblea que serà telemàtica perquè així la podrà controlar la junta al cent per cent, a Eduard Romeu li correspon normalitzar una barbaritat de la qual se’n parlarà durant anys, l’ingrés de 208 milions extres com a resultat d’una valoració unilateral de Barça Studios de 408 milions, 200 milions dels quals (49%) s’han venut a quatre socis que per ara només han pagat 40 milions. El raonament és, com ha admès Romeu, “pura enginyeria financera: si el 49% valia 200 milions, el 51% de la societat val 208 milions. Aquesta és la quantitat que ens hem donat com a ingrés”.

I s’ha quedat tan descansat. L’operació ha suposat augmentar a 808 milions els ingressos per palanques de l’exercici tancat 2022-2023, gairebé la xifra prevista al pressupost de la 2023-2024, que serà de 859 milions. La primera reflexió, esgarrifosa, deriva d’un càlcul molt simple: si els ingressos totals han estat de 1.259 milions i 808 milions són producte de les palanques, els ingressos ordinaris serien de 451 milions. A la pregunta sobre on han anat a parar tants diners no hi ha resposta amb les dades de la memòria ni per descomptat es pot trobar en el discurs de Romeu, també delirant.

La segona reflexió se centra en la mateixa naturalesa d’aquest ingrés artificial procedent de Barça Studios, una àrea de l’activitat del club ruïnosa, segons admet el mateix Romeu: “A diferència d’altres àrees de negoci, és una societat que no dona ingressos -diu- i també és diferent d’altres operacions que són doloroses, com la dels drets de televisió. Fins i tot la part més coneguda, la televisió del club, generava pèrdues. Volíem donar un impuls a aquest negoci perquè ens donés ingressos en el futur, aquesta era la finalitat. Vam fer una valoració, basada en perspectives futures si li donàvem més contingut, de fins on podíem arribar”, ha explicat Romeu.

“Juntament amb altres criteris, complexos per a nosaltres com el metavers o els NFT, es va fer una valoració de 400 milions per uns consultors independents. Després de l’aprovació, venem el 49% i obtenim beneficis de 200 milions d’euros, una part dels quals se n’han percebut i una altra està pendent, segons un calendari. Fins aquí la palanca que es va sol·licitar. A banda, hi ha una operació comptable: si has venut la meitat del producte per 200, significa que la teva meitat en val 200 més, en aquest cas 208 pel 51%. Per tant, seguint les recomanacions de l’auditor, això ho generem com un ingrés extraordinari al compte d’explotació”, ha afegit Romeu.

Dit d’una altra manera, Laporta i Romeu han estat d’acord, també sorprenentment l’auditor, a creure’s que si se li atribueixen a Barça Studios els beneficis futurs per l’explotació d’actius i produccions virtuals que encara avui no donen un euro, com tampoc les audiovisuals, la companyia podria arribar a tenir un valor de 408 milions. No només s’han convençut ells mateixos, també Grant Thornton, l’auditor que, per part seva, ja ha posat en dubte, a la vista de la crua realitat, el principi d’empresa en funcionament, a més de subratllar la incidència excessiva i abusiva d’aquests trucs financers per quadrar els desajustos d’una gestió ordinària greument deficitària.

Arribar a l’extrem d’inventar-se un ingrés de 208 milions sobre el valor d’una societat tan fallida que ni els mateixos propietaris creuen en el seu desenvolupament no és, en si mateix, tan greu com el grau de desesperació que representa. Els comptes formulats transpiren aquesta urgència i necessitat d’evitar el debat, la incomoditat de les preguntes i d’entrar detalladament sobre les macro xifres de les palanques comparades amb el minimalisme dels ingressos i dels propis beneficis, de 303 milions, 500 milions menys del net extra obtingut per la venda d’actius com el 15% dels drets de televisió per 400 milions i els 408 milions de Barça Studios comptablement registrats. Per la mateixa simplificació de l’anàlisi, més enllà de l’impacte d’incidències financeres abans d’impostos, les pèrdues ordinàries s’estimen en més de 300 milions.

La junta de Laporta tampoc no està amb massa ganes de donar gaires explicacions del brutal augment en la despesa, de 100 milions fins a aquesta xifra rècord de 1.165 milions. Segons Romeu, “s’han incrementat 20 milions en salaris esportius respecte al pressupostat; els salaris no esportius a 3 milions; despeses de gestió 11 milions; i hi ha altres despeses, vinculades a més ingressos, com les despeses de producció. Addicionalment, hem proveït 100 milions aquest exercici, ja que havíem tingut 208 milions per la participació a Bridgeburg (Barça Vision). És una contra-palanca, despeses de futur que podíem tenir fruit de les motxilles del passat. Per exemple, Alba, Umtiti, Mirotić o altres jugadors”.

Arguments que ni ell mateix acaba d’entendre i que, per tant, resulten tan incomprensibles com inexplicables. Un rol calcat al qual li va tocar fer a la presentació del préstec per a l’Espai Barça. Al cap de pocs dies, tot el seu discurs, la informació i les dades ofertes van resultar ser del tot manipulades i falsos. Només és qüestió de temps que les agressions d’aquesta junta a l’economia del club surtin a la llum.

(Visited 185 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari