La junta de Laporta, denunciada davant de la Comissió de Disciplina per l’Espai Barça

La iniciativa individual d'un soci sol·licita la sanció màxima, per una infracció molt greu per incompliment del mandat assembleari, que podria ser la base d'una causa sòlida a la justícia ordinària

Joan Laporta

Finalment, un soci del Barca ha fet un pas endavant contra el que sembla un incompliment estatutari d’enorme calibre per part de la directiva de Joan Laporta a l’execució de l’Espai Barça en relació amb els termes sotmesos a l’aprovació de l’assemblea, òrgan sobirà del club. El soci Ignasi Payeras ha signat una denúncia davant de la Comissió de Disciplina del Futbol Club Barcelona pel que considera una infracció de la conducta associativa, en aquest cas dirigida contra el president Joan Laporta, el vicepresident econòmic Eduard Romeu i el tresorer Ferrán Olivé. També adreçada al president de la comissió econòmica, Joan B. Casas, a qui considera igualment còmplice de la transgressió estatutària.

La denúncia, lògicament, només podrà fer pessigolles a una Junta que ha elegit els seus membres i que, a més de ser amics i coneguts, gaudeixen de privilegis entrades, viatges i àpats. Josep Cubells, directiu i secretari de la junta de Laporta, actua com a president d’aquesta comissió que, ironia de la situació, hauria d’actuar contra els companys de directiva propis si cal fer cas de la sòlida argumentació de l’escrit elevat a la seva competència.

En qualsevol cas, és una iniciativa que comprometrà indubtablement l’actuació de la comissió de disciplina i, de manera col·lateral, les conseqüències que pot tenir en el futur qualsevol mena de resolució per part seva. La demanda presenta dades aparentment incontestables, ja que es tracta sobretot d’informació i de declaracions públiques fetes per la Junta directiva o bé, com en aquest cas, mitjançant la signatura de documents oficials com l’escriptura de titulització del pla de finançament que és la clau i la base de la reclamació.

La pretensió del soci és demostrar que la directiva de Laporta va incomplir de forma flagrant els acords assemblearis de l’octubre del 2021 quan es va sotmetre a aprovació dels socis, de manera inequívoca i demostrable, un pla d’inversions i costos d’execució del conjunt de les obres de l’Espai Barça en els termes següents: 900 M€ pel futur Camp Nou; 20 M€ per a l’estadi Johann Cruyff i 60 M€ per a la MPGM (Modificació del Pla General Metropolità); 100 M€ per a la urbanització de l’entorn i el Campus Barça (Museu, Hotel, Centre de Convencions, Megastore) i 420 M€ pel nou Palau Blaugrana, petit Palau i Pista de Gel.

“Aquest va ser el concret mandat que els socis reunits a Assemblea General, Òrgan suprem de govern del FC Barcelona, van donar i havia de complir la junta Directiva en els seus justos termes, ja que estatutàriament els acords assemblearis són vinculants per a tots els socis i per a la junta Directiva”, exposa el soci, que després recull l’anunci per part de la junta Directiva de “la formalització d’una operació de finançament liderada per Goldman Sachs i JP Morgan per l’obtenció de 1.450 M€ destinats a l’execució del projecte de l’Espai Barça dels quals, segons informació pública s’assignen de la manera següent: 1.071 M€ a l’obra del Camp Nou (tot i haver estat adjudicat a Limak per 960 M€), 200 M€ per atendre contingències com imprevistos, garanties, retards, alteració constructiva i qualsevol altra situació que posi en risc l’obra i els 179 M€ restants amb la finalitat d’atendre els costos financers del crèdit. “A més -afegeix- hi ha 50 M€ més que no s’han disposat (…) i l’operació de finançament, Camp Nou a part, no inclou altres obres que integren el Projecte de l’Espai Barça”.

Sobre la possible naturalesa d’aquests 50 milions, algunes fonts apunten que es corresponen amb una prima de risc, és a dir, un pagament a fons perdut exigit pels inversors a la vista de la precarietat dels estats financers blaugrana i els dubtes sobre la veritable capacitat de la junta de Laporta d’amortitzar el préstec en els termes i els terminis establerts.

La demanda abunda en els aspectes legals i formals que revelen l’incompliment prenent com a referència el contingut de la constitució del Fons de Titulització ‘Espai Barça FT’, document d’escriptura subscrit davant de notari a favor d’Intermoney Titulització S.G.F.T. SA, la societat que agrupa els inversors.

Subratlla que el Fons de Titulització subscrit és de 1.400 milions exclusivament per a les obres de remodelació del Camp Nou, deixant fora del finançament (i de la construcció) el nou Palau Blaugrana, el petit Palau i la Pista de Gel, en contra del que es va acordar. L’escriptura concreta que el Campus Espai Barça “es construirà als terrenys que envolten el Camp Nou actualment propietat del Futbol Club Barcelona, excloent-ne a efectes d’aclariment el Palau, l’Hotel i les Oficines que es construiran a les fases subsegüents del projecte Espai Barça”, aclarint que les obres són per a la “remodelació” de l’estadi i que part del préstec es desviarà per costejar l’adaptació de l’Estadi Olímpic Lluis Companys i el seu entorn urbà durant el període de les obres.

Però, sobretot, argumenta, “L’incompliment del mandat assembleari de socis és encara més flagrant si tenim en compte que part d’aquest finançament s’ha d’aplicar a reemborsar un contracte de Línia de préstec de 375 M€ amb venciment el 30-6-2028, considerant que part del mateix correspon a la reestructuració del deute del Club acordat el 2021, fet totalment aliè a les obres de remodelació del Camp Nou, fet que constitueix una desviació comptable totalment irregular”.

En un quart apartat es refereix als interessos acordats, sostenint que el vicepresident econòmic del Club, Eduard Romeu, va dir públicament que els interessos de l’operació de finançament giraven al voltant del 5,5%, cosa que segons l’escriptura de titulització és incert”. A continuació, segons l’escriptura de Titulització, reprodueix el tipus d’interès aplicat a cada tram, que en cap cas no baixa del 6,5%, amb conseqüències enormes en les quotes d’amortització. “A més –afegeix–, la Línia de crèdit de 375 M€ s’ha de tornar amb uns interessos del 3,25% més l’EURIBOR (actualment al 3,90-4%), en total són 1.400 M€ de capital que s’haurà de tornar en els terminis i d’acord els interessos esmentats que ni de prop són del 5,5% com va anunciar la junta.

En definitiva, conclou que “la no inclusió del Palau a l’operació de finançament de l’Espai Barça, la venda dels ingressos futurs, la desproporció del pagament del finançament, l’elevat tipus d’interès i la despatrimonialització del Club fan que l’operació de finançament en aquesta conjuntura econòmica actual sigui temerària i inapropiada, ja que si bé tots els socis volem gaudir d’un nou Camp Nou, no hi ha cap motiu de pes que obligui a tirar endavant aquest projecte en el moment actual d’incerteses econòmiques”.

Ara correspon a la Comissió de Disciplina moure fitxa en un sentit o un altre, però el soci està convençut d’haver establert les bases per a una demanda formal per aquest incompliment estatutari sobre el qual exigeix que s’apliqui la sanció tipificada com a infracció molt greu que comporta suspensió o pèrdua de la condició de soci sense descartar l’obligació de reemborsar o indemnitzar el Club dels perjudicis que hagi causat.

Sobre aquesta resposta o reacció de la junta, previsiblement exculpatòria perquè en definitiva li tocaria jutjar-se a si mateixa, Ignasi Payeras creu que el pas següent és solucionar aquesta desviació plantejant a l’assemblea una ampliació del crèdit, així com el reconeixement d’aquesta infracció i, per tant, rectificació de les accions comeses per la junta per a l’execució de l’Espai Barça.

Igualment, es planteja portar davant de la justícia allò que, com resulta força evident a la llum de la mateixa informació oficial a l’abast dels socis, apunta a una traïdora i conscient ignorància dels acords assemblearis de l’octubre del 2021.

(Visited 235 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari