L’Equip de Rescat i Emergències de Catalunya torna del Marroc en tancar-se la fase de rescat

"Les tasques invisibles que fan les persones de la mateixa comunitat que s'arrisquen a les carreretes de l'Atles són més heroiques que les que puguem fer nosaltres"

Equip de Rescat i Emergències de Catalunya (EREC)

La fase de rescat ja està acabant al Marroc i els equips comencen a tornar als seus països. Aquest és el cas de l’Equip de Rescat i Emergències de Catalunya (EREC) que ha estat a la regió de l’Atles durant la darrera setmana. La xifra de víctimes mortals del terratrèmol de 6,8 de l’escala Richter s’acosta les tres mil, però el nombre de persones afectades encara és més elevat.

En declaracions a EL TRIANGLE, el bomber Sebastià Valle Ruiz s’ha mostrat satisfet de la missió desenvolupada a la zona del terratrèmol on han “ajudat a reconèixer part del terreny per descartar si calia actuar en un poble o un altre”. Eren zones poc accessibles i amb moltes dificultats de mobilitat en ser indrets molt muntanyosos. A la missió de l’EREC comptaven amb dos gossos que els ajudaven a fer les feines de rescat, al costat d’altres equips presents.

Segons Sebastià Valle Ruiz, “la situació a la zona és complicada perquè hi ha molta pobresa i encara queda molt per fer”. Valle indica que ara s’està acabant la fase de rescat i ara comença la fase d’emergència humanitària i de reconstrucció per intentar recuperar la normalitat a la zona.

Tot i la presència d’equips estrangers al país, en Sebastià Valle Ruiz vol destacar “les tasques invisibles que fan persones de la comunitat marroquina que s’estan arriscant a les carreteres de l’Atles per portar mantes, aigua o medicaments, i les seves tasques són molt importants. Per a mi, són més heroiques que les que puguem fer nosaltres. La mateixa comunitat marroquina està gestionant la catàstrofe, al costat del seu govern”.

Segons el bomber voluntari entrevistat, “el Marroc està fent bona feina i ha demanat l’ajut concret per afrontar la primera fase de rescat”. Ara s’entrarà en una nova fase, donat que hi ha molta gent per atendre i molt per reconstruir”.

L’EREC ha participat en altres missions internacionals a través del seu equip de voluntaris. En total, són més d’un centenar de persones que s’activen a partir de les emergències internacionals i cadascú aporta el seu coneixement i expertesa.

El nucli està actiu en tot moment, i els voluntaris estan en alerta en funció de les emergències detectades arreu del món. El seu objectiu és assolir la certificació USAR de Nacions Unides, que els acreditarà per participar en qualsevol missió arreu del món, tot i que actualment ja hi poden participar amb equips lleugers i de poc personal.

(Visited 66 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari