L’especialització dels detectius privats creix a Espanya i les lleis anticorrupció obren nous camps

Més de 5.000 professionals formen part d’aquest sector, que investiguen des de fraus a les mútues passant per casos de violència masclista o blanqueig de capitals

En les investigacions dels detectius cada vegada prenen més pes els avenços tecnològics per fer les cerques d’informació

Els despatxos de detectius cada vegada estan més especialitzats per fer front al frau i a la picaresca. Els seus camps d’especialització han anat variant en els darrers anys d’acord amb els canvis de la societat, com explica a EL TRIANGLE el detectiu privat Enrique de Madrid-Dávila, que compta amb gairebé quaranta anys d’experiència.

Una de les especialitzacions dels despatxos de detectius està centrada en el món de les assegurances i de les mútues. Els detectius s’enfronten en aquest camp, per exemple, amb persones que fingeixen una baixa laboral al·legant mal d’esquena, i els detectius cerquen, a través de fonts d’internet obertes, que han participat en una marató a través de fotos penjades a Facebook o bé identificant el seu nom en el llistat de classificacions. En altres ocasions, el frau es basa a dir a la companyia que s’ha patit un robatori, sigui en un domicili o un negoci, i s’acaba descobrint que tot el material estava en mans del denunciant. Els fraus relacionats amb els accidents de trànsit també són un camp d’especialització. Un dels casos citats per Enrique de Madrid-Dávila va consistir a detectar que un agricultor havia fet caure el seu cotxe per un barranc i s’havia amputat la mà per cobrar la indemnització del suposat accident. Un detectiu va descobrir el frau i l’investigat va ser condemnat a més de tres anys de presó.

Una altra àrea està relacionada amb el dret de família o el dret civil, i aquí s’enfronten a casos de violència masclista, impagaments de la pensió per separació o bé temes relacionats amb la custòdia dels fills. En aquest àmbit, és habitual que el client tingui una “agenda oculta que no revela”, com explica el detectiu entrevistat. “El client no et diu les seves intencions al cent per cent, i costa molt conèixer la veritat, sobretot, en separacions de parelles”. Es pot donar el cas que el dia del judici el detectiu descobreixi accions del seu client amb relació a la seva parella que desconeixia totalment. Les investigacions mercantils i econòmiques a les grans empreses és un altre àmbit de treball per als detectius privats. Les investigacions van des de comprovar si un directiu està descapitalitzant l’empresa o si té acords amb la competència.

La falsificació de marques és un àmbit en creixement dins del sector, i aquí el professional pot acabar treballant en un cas que evidencia que determinades peces d’un avió són una falsificació, i no pas el producte autèntic homologat.

Obtenir qualsevol mena de prova a internet és una altra línia d’especialització que ha anat en augment en els darrers anys, segons Enrique de Madrid-Dávila. Especialitzar-se en aquest camp implica, per exemple, cercar proves d’amenaces a la parella o a l’exparella a través del correu electrònic o el Whatsapp, o temes més complexos relacionats amb delictes econòmics.

En totes aquestes àrees de treball hi ha un element comú que implica un gran repte per a aquests professionals. Es tracta d’aprofitar al màxim els avenços tecnològics. D’acord amb la informació facilitada per Enrique de Madrid-Dávila, el nivell tècnic s’ha elevat tant que ja existeixen empreses especialitzades que treballen per als detectius i fan tota la cerca i tot l’encreuament de dades de fonts obertes d’internet. Tot i això, el detectiu afegeix que ben aviat “la intel·ligència artificial per ella mateixa podrà fer les cerques d’informació en bases obertes d’internet”, cosa que facilitarà molt una part de les investigacions. Tanmateix, en una investigació sempre faltaran altres fonts de proves, com els interrogatoris a les persones o les dades obtingudes amb GPS o càmeres.

De cara al futur, un dels camps amb més capacitat de creixement per als detectius està relacionat amb les noves llei anticorrupció. Fruit d’una directiva europea relacionada amb la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió, el Govern d’Espanya va aprovar l’any passat la Llei de protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció. Aquesta nova legislació obliga totes les empreses de més de cinquanta treballadors a tenir un canal intern de denúncies i a disposar del personal necessari per gestionar-les, on els detectius privats tenen un paper clau.

Avui dia, prop de 27.000 pimes tenen pendent aquest repte a Espanya, i hauran de contractar tant advocats penalistes com detectius privats per poder donar compliment a aquesta normativa, vigent des del 2023, però que només les grans empreses ja apliquen.

Enrique de Madrid-Dávila presideix l’Associació Red Flag, que ajuda a impulsar les millors pràctiques en matèria de gestió de canals de denúncia i desenvolupa procediments d’investigació interna i de protecció de l’informant. Aquesta associació també és una eina de suport per als detectius privats que es veuen involucrats en l’aplicació d’aquesta normativa dins de les empreses. De Madrid-Dávila, que coordina un postgrau sobre compliance penal a la Universitat de Barcelona, indica que aquesta normativa va néixer perquè “el legislador veia que hi havia molts delictes dins d’organitzacions com empreses i fundacions, i això era opac per a la policia”. D’aquesta manera, s’aconsegueix que “la mateixa empresa sigui la que es denuncia a si mateixa”.

Els perfils de compliance officer o responsables de vigilar el compliment normatiu de la companyia ja estan molt presents a les grans corporacions, com poden ser les empreses de l’Ibex-35, però falta el seu desplegament a les pimes, com recull la llei estatal.

De fet, cada vegada és més necessari disposar d’aquests serveis a les empreses si es vol treballar per a les administracions públiques. En determinats casos, no es pot optar a una licitació o a ajuts públics si no es disposa d’un pla anticorrupció o pla de compliance. Segons Enrique de Madrid-Dávila, els detectius privats i els advocats laboristes són els millors perfils professionals per executar aquests plans que han de permetre detectar corrupcions; blanqueig de capitals, o assetjaments sexuals i laborals.

*Pots llegir l’article sencer al número 1574 de l’edició en paper d’EL TRIANGLE.

(Visited 101 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari