El Consell de la República, més opac que mai

L’organisme presidit per Carles Puigdemont elimina l’apartat de “transparència” del seu web i autoritza el gestor dels seus diners a fer moviments de 100.000 euros sense demanar permís

Govern del Consell de la República Catalana, reunit al Parlament europeu, aquest juliol

L’apartat dedicat a “Transparència” del web del Consell de la República Catalana ja no existeix. Els primers temps de funcionament d’aquest portal (consellrepublica.cat) comptava amb una secció específica on es donaven algunes dades dels seus ingressos i despeses. Les últimes que s’hi van oferir corresponien a l’exercici de l’any 2020. No eren gaire útils perquè no eren quantitats concretes sinó percentatges de com s’havien gastat els diners rebuts per l’organisme que presideix Carles Puigdemont. En aquell exercici, el Consell de la República Catalana va reconèixer que dos de cada cinc euros ingressats per l’organisme pels socis i empreses col·laboradores s’havien dedicat a “manteniment de l’estructura a l’exili”.

Durant un temps aquesta informació es va mantenir al web del Consell però finalment ha deixat de ser accessible. Fa tres anys, doncs, que no es fa públic ni tant sols com es reparteixen percentualment els diners que gestiona aquest organisme. Dues empreses gestionen aquests diners. Són CAT Global i CATCIP (Catalunya, Cultura i Progrés). Sergi Miquel és el delegat per la gestió ordinària d’aquestes dues empreses, registrades a Bèlgica, per la qual cosa no han de retre comptes davant l’administració espanyola. A l’assemblea general ordinària de l’any passat d’aquestes societats es va aprovar que Sergi Miquel pugui fer operacions financeres de fins a 100.000 euros sense haver de demanar autorització a la resta de directius. Fins aleshores aquesta quantitat màxima era de 30.000 euros. Sergi Miquel és, a més, el director de la Casa de la República, palauet on viu Puigdemont a la localitat belga de Waterloo i on també estan domiciliades les dues societats esmentades.

Les actuacions del Consell de la República haurien d’estar fiscalitzades des de fa dos anys per l’Assemblea de Representants. Puigdemont va anunciar el passat 28 d’agost als membres d’aquesta mena de Parlament alternatiu al del Parc de la Ciutadella que quedava dissolt. L’Assemblea de Representants va ser elegida l’octubre del 2021 i va suposar un gran espectacle mediàtic, on no hi van faltar les picabaralles i queixes per part d’alguns dels candidats formar-ne part que en van quedar al marge. S’havia de renovar el mes que ve perquè el seu mandat era de dos anys, un termini que no arribarà a esgotar.

El 18 de setembre de l’any passat, aquesta Assemblea de Representants va aprovar un “Codi General del Consell de la República Catalana” que incloïa un “Codi d’Ètica, Disciplina i Transparència del Consell” i també una “Sindicatura d’Ètica, Disciplina i Transparència”. L’article 701 del Codi General determina que “els comptes i les finances del Consell de la República són sotmesos a seguiment, valoració i control d’una comissió mixta de membres de l’Assemblea de Representants i del Govern que es reuneix trimestralment”. A principi de cada semestre, els mesos de gener i juliol, aquesta comissió hauria d’elevar al Ple de l’Assemblea de Representants un informe d’avaluació dels comptes del Consell. Segons el Codi General, “la informació i les deliberacions de la comissió tenen caràcter reservat”. El secretisme del treball de la comissió i el de l’Assemblea de Parlamentaris barrejats amb l’eliminació de l’apartat de “transparència” del Consell de la República fan que l’organisme presidit per Puigdemont sigui, a hores d’ara, més opac que mai.

(Visited 240 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari