Asens veu “difícil, però no impossible” aprovar una amnistia al Congrés abans de la investidura de Sánchez

El negociador de Sumar demana al PSOE que "mogui fitxa" perquè "el temps és or"

L’exdiputat dels comuns al Congrés i negociador de Sumar per a la investidura del socialista Pedro SánchezJaume Asens, afirma que veu “difícil, però no impossible” que es pugui aprovar una amnistia abans del debat d’investidura de Sánchez, però “perquè passi el PSOE s’hauria de moure ja perquè s’hauria de registrar a mitjan setembre perquè es pugui veure abans del 27 de novembre”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Asens ha dit que “ara mateix no veu possible” que el PSOE i Junts puguin acordar un referèndum i ha demanat al PSOE que “mogui fitxa” en les negociacions amb Junts per fer possible la investidura, perquè “el temps és or”.

Asens ha participat aquest dilluns a la reunió Brussel·les entre la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, juntament amb l’exconseller Toni Comín.

El negociador de Sumar ha afirmat que després de la reunió treu la conclusió que “l’acord d’investidura és possible, és viable” i que “tots tenim la clara consciència que estem davant una oportunitat històrica per avançar”, perquè “Catalunya i Espanya sempre han avançat una les forces progressistes han avançat”.

En l’entrevista, ha destacat que ha observat “un canvi” del PSOE i del president espanyol respecte a la llei d’amnistia, que ara veuen possible dins de la Constitució. En tot cas ha apuntat que l’amnistia pot tenir variants.

L’amnistia, ha dit, “pot ser una solució al problema, però no podem quedar atrapats en el nom” perquè “l’objectiu és posar el comptador a zero” i “hi ha altres possibles noms” i “opcions”. En tot cas, “de moment el que hi ha sobre la taula és l’amnistia i si no prospera hi ha altres opcions”.

Asens ha admès que a Sumar li “preocupa” que el PSOE estigui “trigant” a fer la negociació amb Junts, perquè “el temps és or, i estan passant massa dies sense que el PSOE mogui fitxa”. “El PSOE no està movent fitxa, té sobre la taula les peticions de Junts i no ha respost”, ha dit, i “esperem que avui el PSOE decideixi ja fer el contacte”.

El negociador de Sumar ha recordat que “fa bastant de temps”, des de la mateixa nit electoral, va establir contacte amb Junts per fer possible la investidura, malgrat que ell sempre ha estat en converses amb Puigdemont. La trobada d’aquest dilluns, ha explicat, es va anar cuinant “a poc a poc” perquè “vam pensar que hi havia d’haver un moment que calia normalitzar” els contactes i fer una reunió pública.

Segons Asens, Yolanda Díaz va acceptar “ràpidament” com “una bona idea” la possibilitat de fer la reunió, que considera “un pas natural” després de les converses que ja mantenien les dues formacions. “Pensàvem que un conflicte polític requereix una resolució política” i “vam pensar que ahir era un bon dia” per “anar a un parlament com l’europeu i dialogar”.

En aquest sentit, ha afirmat que la negociació amb Junts “avança” i ahir es van assentar “bases” per a una possible investidura. “La reunió respon a una sintonia” i a una “voluntat de les dues parts per acostar posicions i trobar un futur acord”, ha dit, perquè tot i les “diferències” cal negociar a partir del “reconeixement” de l’altre.

La trobada d’aquest dilluns, ha afirmat, ha servit per “aplanar les relacions” amb un acord amb Puigdemont, que ha estat a vegades “ridiculitzat”. En tot cas, ha afirmat que Yolanda Díaz hi va anar en nom de Sumar, i no del govern espanyol, malgrat que el president espanyol, Pedro Sánchez, “ho sabia”. Yolanda Díaz va parlar amb Sánchez abans i després li va enviar un missatge.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari