Agost caòtic als Ferrocarrils de la Generalitat coincidint amb la reclamació del traspàs de Rodalies

Un accident a l’estació de Tres Torres que la companyia va intentar ocultar combinat amb la calor als trens i les molèsties per obres programades provoquen nombroses queixes dels usuaris

Imatge de l'accident dels FGC del dia 11 d'agost, difosa per la Ser, i una de les cues per accedir a les estacions que va provocar

Just quan el traspàs del servei de Rodalies de Renfe a la Generalitat està sent moneda de canvi en les negociacions pel suport dels partits independentistes a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) estan rebent una allau de queixes dels seus usuaris. Els primers quinze dies d’agost han estat una tortura pels responsables de la imatge de FGC degut als inconvenients que han comportat als usuaris la reducció del nombre de combois que es fa cada estiu, les obres que s’efectuen en alguns trams del servei, el funcionament defectuós de la refrigeració dels trens i, finalment, per l’accident que es va produir a l’estació de Tres Torres la magnitud del qual l’empresa va intentar ocultar.

Les protestes dels passatgers van començar el primer dia del mes als comentaris a les informacions que FGC penja al seu portal de Twitter. A primer cop d’ull, al perfil de FGC a aquesta xarxa social tot són flors i violes: els trens circulen amb l’horari previst i les obres s’anuncien de forma puntual i discreta. Si s’entra als comentaris dels usuaris es detecta una realitat diferent. “FGC s’oblida que hi ha gent que treballa l’agost. A part que treuen la freqüència dels trens, FGC encara disminueix el nombre de vagons. Avui pel matí els trens de la línia Llobregat-Anoia estaven a tope!”, es queixava un passatger a primera hora de l’1 d’agost. “S’estan passant una mica només amb els horaris d’estiu. Esperes de 20 minuts i més”, lamentava un altre. Altres comentaris eren aquests: “Quin error dantesc treure freqüència de trens. Anem com sardines en llauna a la S1 de Terrassa”, “Quina gran idea això de fer passar menys trens. Així els desgraciats que treballem l’agost podem començar el dia anant dempeus dins de trens saturats de gent!!! Quina genialitat!!!”…

El mal funcionament de l’aire condicionat dels trens també ha estat motiu de queixa continuat en un agost on està fent més calor que d’altres estius. “Holaaa, l’aire condicionat no funciona o què??? Estem fregint-nos”, “Morts de calor sense aire i a tope. És una vergonya”, “Tren S1 de les 8 i 10 ABARROTAT a Rubí. Ja ni els explico amb la pujada de gent a Sant Cugat dempeus, enganxats i amb una calorassa de collons… comencem el dia amb alegria”, són algunes de les reaccions dels afectats expressades a Twitter. El dia 3, un arbre va caure en un tram de la línia S2 i va provocar nous retards. “Després d’esperar vint minuts entre un S2 i un altre, ara ja va amb 6 minuts de retard. De debò, el nostre temps què?”, va preguntar un passatger desesperat.

La cirereta del pastís la va posar l’accident que es va produir la matinada del divendres 11 i que l’empresa va intentar ocultar sota l’eufemisme d’una “avaria a les instal·lacions”. L’endemà s’havia de tallar per obres el servei entre les estacions de Gràcia i Sarrià, però els usuaris es van trobar que entre les de Sarrià i Tres Torres no havia servei de FGC i que el transport en el tram afectat el feien autobusos. Quan els usuaris van demanar explicacions del tall del servei i van preguntar per la seva durada, la resposta de l’empresa va ser l’al·lusió a la suposada “avaria a les instal·lacions” i l’anunci que no se sabia quan estaria reparada. Molts van acusar FGC d’haver començat les obres abans del que havien anunciat. La realitat era, però, que una màquina que feia treballs de manteniment nocturn a l’estació de Peu de Funicular es va desfrenar i va baixar a gran velocitat per un tram amb una pendent considerable i va acabar sortint de la via i xocant contra una altra màquina que estava treballant a Sarrià. Com a resultat de l’accident, un dels treballadors implicats va patir una fractura en una cama i va ser traslladat a l’Hospital Clínic.

L’equip viari de Catalunya Ràdio va ser el primer a informar del greu accident i, posteriorment, la SER va difondre una imatge i un breu vídeo de l’estat en què van quedar les dues màquines que van xocar. De l’estat de salut de l’operari ferit FGC no en va donar cap informació. Es va limitar a dir als periodistes que ho volien saber que ho demanessin al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Moltes persones es van acumular a les escales d’accés a les estacions afectades i es van produir moltes queixes per la manca d’informació correcta i per la irregularitat de pas dels autobusos promesos. Des de FGC es va arribar a proposar als afectats que es desplacessin amb la línia 68 dels autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona.

Dos dies abans de l’accident, un usuari havia anunciat també a Twitter que renunciava a viatjar amb els FGC aquest agost: “Torno a pujar en cotxe a Manresa, perquè els trens passen cada hora i no em dona la gana trigar dues hores o més en fer l’encàrrec quan el puc fer en 40 minuts en total. M’obligueu a contaminar. Horaris del segle passat”.

I tot aquest caos en plena negociació del traspàs de Rodalies de Renfe al govern de la Generalitat. S’entén que no faltin els comentaris dels usuaris que demanen que el traspàs sigui a l’inversa, de FGC a Renfe.

(Visited 577 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari