Nova campanya per combatre conductes de risc en bicicletes i patinets

Trànsit la fa en col·laboració amb els Mossos i les policies locals i durarà una setmana

El Servei Català de Trànsit (SCT) posa en marxa des d’aquest dilluns i fins al pròxim diumenge, 9 de juliol, una nova campanya preventiva per combatre conductes de risc entre els conductors de bicicletes en zona urbana i interurbana i entre els usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP) en àmbit urbà. La iniciativa es fa en coordinació amb les policies locals i els Mossos d’Esquadra i alhora vol reduir la sinistralitat entre els usuaris d’aquests mitjans de transport que són més vulnerables. Aquesta és la segona experiència d’aquest tipus que Trànsit promou aquest 2023. La previsió és desenvolupar una nova campanya en aquest sentit el pròxim mes d’octubre.

Durant aquests set dies en el cas dels ciclistes, es controlaran intensament les distraccions, les circulacions de risc i els estacionaments indeguts, entre d’altres. També es vigilarà l’ús del casc homologat quan correspongui i el respecte pels semàfors, passos de vianants i senyals de trànsit. A més, també es controlarà a la resta d’usuaris per si dificulten la mobilitat dels ciclistes, circulen pel carril bici o bé posen en risc els conductors de bicicletes, per exemple a l’hora d’avançar-los en carretera, en no respectar la distància lateral mínima d’un metre i mig.

Pel que fa als VMP, Trànsit ha recordat que els conductors estan obligats a complir les normes i senyals com amb qualsevol altre vehicle. Així, ha indicat que la llei de trànsit estipula que els patinets elèctrics no poden circular per travesseres, vies interurbanes o túnels urbans; que els conductors estan obligats a sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues; que no es pot utilitzar mòbil ni auriculars durant la conducció d’aquests aparells; que el seu ús és unipersonal; que no poden superar els 25 quilòmetres per hora; i que de nit o amb poca visibilitat, cal circular amb llum i roba o elements reflectors.

410 denúncies relacionades amb bicicletes i 1.054 amb patinets
En la darrera campanya policial que va tenir lloc el mes de gener d’enguany, es van interposar un total de 410 denúncies relacionades amb l’ús de la bicicleta. D’aquestes, 370 van ser per a ciclistes i 40 per a altres usuaris. La majoria de les denúncies als ciclistes van ser per distraccions (205) i per circulació de risc (136).Pel que fa als VMP, es van registrar 150 denúncies diàries. En concret, en una setmana se’n van fer un total de 1.054 en relació amb patinets elèctrics. La majoria van ser per les condicions de circulació del vehicle (911) o pel casc i altres elements de protecció (60).

Davant l’augment de la presència de patinets elèctrics en la mobilitat urbana i en la sinistralitat, el Servei Català de Trànsit ha planificat aquest 2023, per segon any consecutiu, tres campanyes policials intensives per combatre els comportaments de risc i reduir la sinistralitat entre aquests col·lectius. L’actual és la segona i la propera es farà el pròxim mes d’octubre. Recentment, Trànsit ha impulsat un model d’ordenança de regulació comuna dels patinets elèctrics en pobles i ciutats amb l’objectiu d’homogeneïtzar les normatives municipals de Catalunya sobre aquests elements que tant han proliferat en els darrers anys en la mobilitat urbana.

El document, que s’inclou en el 29è Dossier tècnic del Servei Català de Trànsit sobre Recomanacions per a la circulació segura dels vehicles de mobilitat personal, fa recomanacions a les entitats locals sobre aspectes encara no legislats en la circulació de patinets elèctrics com l’edat mínima per circular amb patinet elèctric als 16 anys, l’ús obligatori del casc i la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil per part dels usuaris de patinets elèctrics.

(Visited 39 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari