Espanya va deixar al Marroc el rescat de la llanxa naufragada tot i estar en aigües espanyoles

Les autoritats marroquines van arribar 12 hores més tard de l'avís, i només van rescatar amb vida 24 dels 61 migrants

Embarcació de Salvament Marítim

Foto: @salvamentogob

Salvament Marítim va deixar en mans de les autoritats del Marroc el rescat de la llanxa naufragada amb 61 immigrants a bord -que va acabar amb 37 morts– tot i que l’embarcació es trobava en aigües espanyoles. Ho ha avançat la Cadena SER, que ha accedit a les gravacions de l’operatiu de rescat en les quals el pilot de l’avió de recerca assegura que les aigües on estava la llanxa corresponien a Espanya.

Malgrat les paraules del pilot, Salvament Marítim va demanar a les autoritats marroquines que s’encarreguessin de l’operatiu, i el rescat no va arribar fins a més 12 hores després des que es va produir el primer avís per part de l’associació Caminando Fronteras. Només 24 persones van ser rescatades amb vida, i entre les 37 víctimes mortals hi ha dos nens i un nadó.

Fonts de Salvament Marítim expliquen a la ràdio citada que, per un “criteri” de “proximitat geogràfica”, és habitual que quan la pastera està més a prop del Sàhara es pregunti al Marroc si poden anar-hi. “S’informa al Marroc i se’ls demana si pot assumir l’emergència. En molts casos acostumen a dir que no i anem nosaltres, però en aquesta ocasió sí que es van fer càrrec”, assenyalen.

Caminando Fronteras, però, insisteix que “Espanya hauria d’haver procedit al rescat d’una embarcació frèvola, a la deriva”, ja que l’embarcació de rescat espanyola Guardamar Calíope era la més propera. “No es pot veure des d’un avió si els migrants estaven bé i deixar-los durant hores, fins que arribin tots els mitjans marroquins que estaven més lluny”, conclou l’associació.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari