Els 6.000 euros al mes de Marcela Topor pel seu programa a la XAL depenen del pacte per governar la Diputació de Barcelona

Un dels elements de pes en la negociació pel control de la corporació provincial és la continuïtat del magazine televisiu de l’esposa de Carles Puigdemont

Marcela Topor presenta el programa 'The Weekly Mag' emès per la XAL el passat 10 de juny

Quan Convergència i Unió i el Partit Popular es van fer amb el control de la Diputació de Barcelona van nomenar Francesc Pena com a conseller delegat de Com Ràdio, servei dependent de la corporació provincial. Pena, destacat executiu convergent, va fitxar Marcela Topor, l’esposa de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont perquè fes un magazine setmanal en anglès d’una hora i mitja aproximada de durada que tractés temes culturals i d’entreteniment. El programa es va estrenar l’abril del 2018 amb el nom de The Weekly Mag i Topor va firmar un contracte amb la Xarxa Audiovisual Local (XAL), que havia substituït Com Ràdio, pel qual cobraria 6.000 euros al mes, inclosos els mesos de vacances d’estiu.

El 2019, els socialistes es van fer amb la presidència de la Diputació de Barcelona. Ho van aconseguir gràcies a un acord amb JxCat, el partit hereu de Convergència Democràtica de Catalunya. Aquest pacte va incloure la continuïtat del programa i el sou de Topor a la XAL. La incògnita que es planteja ara és què passarà amb The Weekly Mag si es forma una nova majoria de govern a la Diputació.

Els resultats de les eleccions municipals del 28 de maig han comportat que el PSC sigui la forma majoritària a la Diputació barcelonina, amb 18 dels seus 51 diputats. ERC i Junts han empatat a 11 diputats mentre que els comuns n’han obtingut 5; el PP, 4, i Vox i TotxTerrassa, 1. Es preveu que la sessió constitutiva d’aquesta corporació sigui a primers o mitjans de juliol.

Els socialistes, liderats per l’actual presidenta de la Diputació, Núria Marín, han ofert a Junts que es mantingui l’actual pacte de govern. El partit dirigit per Laura Borràs i Jordi Turull i que té Puigdemont com a referent principal no ha respost de forma favorable encara. El president o presidenta de la Diputació s’elegeix en una votació de primera volta si obté la majoria absoluta o en una segona volta en la qual només li cal la majoria simple. L’independentisme no suma majoria absoluta, ja que entre JxCat i ERC només tenen 22 diputats i el seu llindar està fixat en 26. El PSC sí que podria aconseguir la majoria absoluta si votessin Núria Marín els diputats dels comuns i d’ERC, a més dels seus 18. En sumarien 34, però ERC està escaldada dels quatre anys que s’ha passat a l’oposició i de la frustració pel fracàs de l’acord Xavier TriasErnest Maragall per fer-se amb el poder a l’ajuntament de Barcelona.

En una segona volta, Junts i ERC sumarien 22 vots, potser 23 si Jordi Ballart, de Tot per Terrassa, es posés del costat. Serien els mims que sumarien el PSC i els comuns, de manera que els diputats de PP i Vox tindrien a les mans la possibilitat de desempatar. De tota manera, Núria Marín no necessitaria més suports com a cap de la llista més votada.

Tot apunta, doncs, que el futur govern de la Diputació girarà entorn d’una presidència socialista apuntalada per Junts, un altre cop, o per ERC. La primera opció suposaria la continuïtat de Marcela Topor a la XAL. La segona, probablement, reduiria els ingressos de l’esposa de l’ex-president en 6.000 euros mensuals. Des de que la va fitxar Francesc Pena, Topor ha ingressat uns 330.000 euros de la XAL.

The Weekly Mag acomiada demà la seva temporada 2022-2023. És un d’aquells casos en què la continuïtat d’un programa de televisió no depèn ni de la seva qualitat ni del seu nivell d’audiència. Que torni el setembre està en mans de la direcció de Junts i la seva voluntat i habilitat negociadora a la Diputació de Barcelona.

(Visited 675 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Els 6.000 euros al mes de Marcela Topor pel seu programa a la XAL depenen del pacte per governar la Diputació de Barcelona”

  1. Els dirigents del PSC haurien d’adonar-se que si tornen a pactar amb Junts a la Diputació de Barcelona, no pocs dels seus votants finalment decidiran no votar-los mai més. La brometa dels sis mil euros a la Topor ja fa massa temps que dura, i a ningú li ha caigut la cara de vergonya.

    Respon

Feu un comentari