Els pagesos de la Selva del Camp utilitzaran aigua regenerada per regar

Les cooperatives apunten que aquest rec de suport servirà per "salvar" els avellaners

Imatge d'una bassa de la depuradora de la Selva del Camp (ACN)

Els pagesos de les cooperatives Coselva i l’Avellanera de la Selva del Camp (Baix Camp) utilitzaran aigua regenerada de la depuradora del mateix municipi per regar. L’ajuntament ha calculat que es podran aprofitar gairebé 800m³ d’aigua diaris, després d’instal·lar un nou filtre a la depuradora per fer servir l’aigua del terciari i arranjar una bassa per emmagatzemar-la. D’aquesta manera, des del consistori esperen pal·liar els efectes de la sequera en els avellaners, després que molts pagesos de la zona s’hagin quedat sense aigua de la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes a causa de l’escassetat de recursos hídrics.

Les dues cooperatives han celebrat una iniciativa que servirà com a rec de suport per “salvar” els avellaners. La depuradora de la Selva del Camp es va estrenar el juny del 2019, i ja contemplava el reaprofitament de l’aigua que normalment es tira a la riera. Des de fa dos anys, uns 400m³ es destinen al rec de l’arbrat, jardins i parcs municipals, i a un petit col·lectiu de pagesos del poble i, des d’aquesta setmana, la quantitat d’aigua s’ha doblat per abastir també els pagesos de les cooperatives. Els interessats poden apropar-se amb cisternes a les instal·lacions i carregar l’aigua gratuïtament d’una bassa d’emergència condicionada per l’ocasió.

L’enginyer municipal de la Selva del Camp, Josep Lluís Esporrín, ha explicat a l’ACN que, amb la instal·lació d’uns filtres, ara es podrà aprofitar “el màxim cabal” d’aigua regenerada, i ha indicat que ja tenien previst aquest mecanisme, però la instal·lació va haver d’adequar-se a causa de la sequera. Tant l’ajuntament com les cooperatives insisteixen que és una aigua que es pot utilitzar per a ús agrícola, i Esporrín ha assegurat que es fan controls setmanalment per saber-ne la qualitat.

No obstant això, des de Coselva han alertat que l’aigua regenerada té una major salinitat. El president de l’entitat, Antoni Domene, ha dit que “està al límit perquè sigui prou propícia”, mentre ha recordat que l’avellaner és “molt exigent amb la qualitat de l’aigua”. Tot i això, tractant-se d’un sol cicle de rec de suport, Domene no creu que tingui conseqüències negatives sobre els arbres. “El problema és l’acumulació en períodes llargs d’aquestes sals”, ha conclòs.

(Visited 49 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari