Greenpeace alerta que el regadiu és insostenible i crida a reduir-lo

Un 7% de la superfície regada es troba en zones en tensió pel mal estat de l'aigua subterrània i en zones vulnerables als nitrats, segons l'organització

Camp regat a Puiggròs

Foto: ACN, Oriol Bosch

Greenpeace ha alertat de la necessitat de retallar regadius, que considera insostenibles, en l’informe La bombolla del regadiu a Espanya, presentat aquest dimarts en el marc de la seva campanya “Salvar l’Aigua”.

Segons les xifres d’aquest informe corresponents a Catalunya, recollides per l’ACN, el 7% dels regadius es troben en àrees amb tensió a causa del mal estat de les aigües subterrànies i perquè se situen sobre zones vulnerables als nitrats.

A escala espanyola, la superfície regada ha augmentat en 536.295 hectàrees, un 16%, entre els anys 2004 i 2021, i l’organització ecologista critica que la planificació hidrològica estatal, aprovada fins a 2027, continua incrementant regadius en les conques fluvials de l’Ebre, el Duero, el Guadiana i el Segura.

Les àrees de tensió catalanes són, principalment, dues zones diferents de les conques internes de Catalunya: a Girona occidental i al nord de la conurbació de Reus-Tarragona.

La vall de l’Ebre és una zona amb forta incidència de la contaminació de les aigües subterrànies i vulnerable als nitrats a causa de l’agricultura i la ramaderia industrial, recull també l’ACN, però donat que les masses en mal estat són escasses, per això les zones tensades també ho són. Així doncs, només hi ha una àrea amb tensió al sud del delta, ubicada a l’extrem meridional de Catalunya.

Greenpeace considera que les aigües subterrànies no poden ser l’única font alternativa, ja que xifra en un 44% les que ja estan en mal estat, i, les que encara són utilitzables, sosté que s’han de gestionar i reservar per al futur.

(Visited 166 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari