Ferrocarrils de la Generalitat pateix tota mena d’incidències aquests abril i maig

Es disparen les queixes dels usuaris pels retards i les avaries tant als trens com a les instal•lacions ferroviàries

Tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de la línia R6, aturat per una avaria, el 12 de gener d'aquest any

Els trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han patit un nombre elevat d’incidències el mes d’abril i les dues primeres setmanes de maig que han provocat les queixes de molts usuaris, que es poden constatar a la xarxa de Twitter. Els missatges dels ciutadans que es queixen de les incidències denuncien retards per avaries en els trens, a més de problemes d’informació confusa o inexistent davant aquests retards o als panells de les estacions, climatització defectuosa dels vagons, màquines expenedores que no accepten el pagament amb targes o manca de seguretat tant dins dels combois com per evitar que viatgin passatgers sense bitllet.

Les incidències que s’han produït en les darreres setmanes no arriben al desastre que va suposar la posada en marxa, el desembre, de l’anomenat metro del Vallès, que havia d’unir Sabadell i Terrassa amb  Barcelona amb una freqüència de cinc minuts a les hores punta. En els 13 primers dies de funcionament d’aquest nou servei es van produir 15 incidències; és a dir, més d’una incidència diària. El setembre anterior també va ser un mes caòtic a la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat, ja que hi va haver incidències 13 dies, nou de les quals van ser avaries dels trens o de les instal·lacions ferroviàries. Ara fa un any, el conductor d’un tren de FGC va morir en xocar el seu comboi amb un vagó de càrrega que va descarrilar. Hi va haver prop d’un centenar de ferits. Una altra incidència espectacular va ser l’incendi d’un tren avariat a la R6 entre Masquefa i Piera que va obligar a suspendre el servei durant gairebé cinc hores, el novembre del 2021. Tot i no assolir aquests nivells d’incidències, l’abril i el maig estan sent dos dels pitjors mesos en el funcionament dels trens de FGC els darrers temps, fins a l’extrem que alguns usuaris han proposat als seus missatges que es retorni la competència a Renfe.

El dimecres 12 d’abril, a les 7 del matí, el community manager de FGC anunciava a Twitter: “Línia Llobregat-Anoia. El servei de trens de les línies R5 i R50 (Manresa) funciona amb retards de fins a 15 minuts entre Martorell Enllaç i Manresa Baixador, per avaria d’instal·lacions”. Una usuària replicava “Tard l’avís, que portem així des de fa més d’una hora. 15????? Hauríem de ser a Hospitalet i encara ara passem Martorell”. Un altre usuari s’ho prenia amb filosofia: “Excel·lent manera de començar el dia”. El 24 d’abril, FGC anunciava “Línia Barcelona-Vallès. El servei de trens funciona amb la freqüència alterada a causa d’una avaria de tren i un acte vandàlic”. Dos dies després, nova avaria: “Línia Barcelona-Vallès. El servei de trens de la Línia S2 amb origen a Pl.Catalunya funciona amb la freqüència de pas alterada, des de l’estació de Sant Cugat, a causa d’una avaria de tren”. El mateix dia, el servei entre Mira-sol i Rubí va estar interromput “a causa d’un atropellament”. “Per anar a Rubí quina alternativa puc agafar? No puc caminar una hora fins a casa meva”, es queixava una usuària. FGC va anunciar un servei d’autobusos. “I els busos col·lapsats. Algunes persones s’han quedat a Rubí degut a l’excés d’aforament”, es lamentava un altre.

FGC no informa sempre de les avaries dels seus combois. En ocasions, penja un tuit a la xarxa dient que el servei s’ha normalitzat sense avisar abans que hi havia una incidència que l’afectava. Una de les línies dels Ferrocarrils de la Generalitat amb més incidències per obres i avaries i retards és la que uneix Lleida i La Pobla de Segur. El 15 i 16 d’abril el servei va ser realitzat mitjançant autobusos a conseqüència de la supressió d’un pas a nivell a la localitat de Térmens. El dia 30 de març ja s’havia hagut de recórrer a transportar els passatgers en autobusos entre les estacions de Cellers-Llimiana i Balaguer. La raó adduïda va ser que la substitució dels trens per autobusos es feia “per indicació dels cossos de seguretat”. El community manager de FGC va considerar que amb aquesta explicació ja en tenien prou els passatgers afectats.

L’última incidència la denunciava un altre usuari a Twitter el passat dimecres: “Un R5 petat sense acabar ni la meitat de ruta. Queden 40 minuts de ruta que haurem de fer a peu. Tant costa posar trens dobles?!”.

(Visited 188 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Ferrocarrils de la Generalitat pateix tota mena d’incidències aquests abril i maig”

Feu un comentari