La PAH i el Sindicat de Llogateres denuncien que la llei de l’habitatge no reduirà preus

Asseguren que la llei queda lluny del text que va aprovar el Parlament i que va escapçar el Tribunal Constitucional

Entitats pel dret a l'habitatge

Les entitats a favor del dret a l’habitatge han advertit aquest dijous des de les portes de Congrés que la llei de l’habitatge que s’aprova no servirà per reduir els preus del lloguer ni per garantir l’accés a aquest dret. El coportaveu del Sindicat de Llogateres Jaime Palomera, ha assegurat que “en realitat, la llei no farà res d’això”, sinó que “en els pròxims anys, i amb aquesta llei, la distància entre el que la gent ingressa i el preu de l’habitatge seguirà creixent”. En tot cas ha destacat que els avenços que incorpora la llei, com el fet que “posa fi a l’estafa dels honoraris” de les immobiliàries, que ja no hauran de pagar els llogaters, són fruit de “la lluita de milers de persones que fa anys que desobeeixen lleis injustes”.

La Plataforma d’Afectades per la Hipotèca (PAH), el Sindicat de Llogateres i altres entitats d’Espanya han fet una roda de premsa davant el Congrés coincidint amb l’aprovació de la primera llei d’habitatge, que tirarà endavant gràcies al suport dels grups de la majoria de la investidura i amb l’oposició de PP, Vox, d’una banda, i de Junts, PDECat i PNB, que denuncien invasió de competències autonòmiques. Segons Palomera, la llei “només és un pedaç” amb “defectes seriosos”, i en realitat suposa “un retrocés” respecte a la llei d’habitatge aprovada pel Parlament de Catalunya i escapçada pel Tribunal Constitucional. La llei, ha advertit, “té forats” perquè, entre altres, deixa fora el lloguer de temporada.

Segons les entitats, malgrat els avenços, aquesta “no és la seva llei” perquè manté l’habitatge “com un privilegi estès, no com un dret”, i perquè tampoc posa punt final als desnonaments. Han recordat que actualment hi ha 56.000 execucions hipotecàries als jutjats de tot Espanya, “i n’hi haurà moltes més, fruit de l’increment de l’euríbor”. Tampoc comparteixen que els 113.000 habitatges socials promesos pel president espanyol, Pedro Sánchez, resolguin la qüestió. L’Estat, apunten, té un “parc públic ridícul” de l’1,6% del total, i per arribar al 9% de mitjana europea caldria construir més d’un milió d’habitatges. A més, han recordat que les promeses de Sánchez no estaran enllestits fins d’aquí a anys, i per tant no resolen “l’emergència habitacional” actual.

(Visited 17 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari