Jové i Riba, citats a declarar com a testimonis pel cas Pegasus el 26 de maig

El jutjat també ha de citar la directora del CNI i el fabricant israelià del programa espia

Josep Maria Jové (ACN)
Josep Maria Jové (ACN)

El president d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, i la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba, estan citats a declarar com a testimonis davant del jutjat d’instrucció número 20 de Barcelona el proper 26 de maig en el marc de la investigació del programari espia Pegasus. La citació arriba després que el jutjat demanés al govern espanyol desclassificar documents secrets sobre Pegasus.

L’Audiència de Barcelona va ordenar el març al jutjat que prengués declaració a la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, cités com a investigada l’empresa israeliana creadora de Pegasus i encarregués un informe pericial independent sobre els mòbils dels dos polítics.

El 24 d’octubre del 2022, el jutjat va admetre a tràmit la querella contra la israeliana NSO Group, propietat d’OSY Technologies. Però en comptes de citar els querellats com marca la llei, la jutgessa d’instrucció va preguntar a la fiscalia quines diligències volia practicar. Arran de la resposta de la fiscalia, el jutjat va denegar les diligències proposades pels querellants i va acordar la pràctica d’algunes diligències demanades per la fiscalia.

Jové i Riba van recórrer la decisió, i l’Audiència els va donar parcialment la raó, considerant “incoherent” la decisió de la magistrada instructora, exigint que es prengui declaració a la directora del CNI i s’investigui la compra del programari espia i el seu ús sobre els diputats catalans. L’Audiència recordava que la querella és per investigar si els mòbils espanyols de Jové i Riba van ser espiats mentre es trobaven a Espanya, i considera “necessària” la declaració de Casteleiro per determinar si l’actuació es va fer “conforme a la legalitat vigent”.

(Visited 8 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari