Els aliments són un 14,6% més cars que fa un any tot i la reculada de la inflació

La disminució de l'IPC es deu a la caiguda anual del preu de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat i altres combustibles, i del transport

Un home compara els preus de la verdura en un supermercat (ACN)
Un home compara els preus de la verdura en un supermercat (ACN)

La inflació recula fins al 3,1% al març a Catalunya, després d’un pic del 5,6% al febrer, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La disminució de l’Índex de Preus al Consum (IPC) es deu a la caiguda anual del preu de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i altres combustibles, que és del 12,9%, i la del transport, del 5%. La variació mensual de l’IPC a Catalunya és del 0,5%, mentre que a Espanya se situa en el 3,3% anual, més de dos punts i mig per sota del febrer.

La inflació subjacent, que no té en compte l’energia i els aliments no elaborats, ha arribat al 7,2% a Catalunya, una dècima més que el febrer, la xifra més alta de la sèrie històrica. Els aliments s’han encarit un 14,6% en comparació amb l’any passat, on destaquen el sucre (+53,5%), la llet (+32,2%), els olis (+27,1%) o els llegums i les hortalisses fresques (+23,7%) com els productes que han registrat una alçada més forta dels preus. En canvi, els ous (-0,2%) i els làctics (-0,1%) han experimentat una lleugera baixada en comparació al febrer.

D’altra banda, el preu dels carburants ha caigut un 8,9% respecte a l’any passat, i la seva variació mensual ha tingut un descens de l’1,4%, encadenant dos mesos a la baixa. Tanmateix, s’han encarit les begudes alcohòliques i el tabac (+8,5%), els mobles i productes pel manteniment de la llar (+7,8%), els restaurants i els hotels (+7,3%) i el vestit i el calçat (+3,2%).

(Visited 22 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari