La CCMA sanciona amb 54.000 euros la productora Atomic Beat Media per la suspensió de ‘Zona Franca’

Joel Díaz, que actualment treballa a Catalunya Ràdio, utilitza la imatge del gag que va comportar el tancament del programa per atacar Pedro Sánchez

'Zona Franca' del 9 de novembre del 2022, amb Joel Díaz i Manel Vidal, amb una samarreta insultant Espanya

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha sancionat amb 54.335,80 euros la productora Atomic Beat Media per la suspensió temporal del programa Zona Franca entre el 26 de gener i el 27 de febrer. Així ho ha fet constar la CCMA en la seva web de Transparència. Zona Franca, que es va concebre com el late night show estrella de TV3, es va programar per les nits de dilluns a dijous. Es va suspendre arran de la decisió del seu presentador, Joel Díaz, de renunciar a la feina adduint que TV3 havia acomiadat un dels seus col·laboradors, Manel Vidal. Vidal havia fet un gag en el qual comparava els votants del PSC amb els nazis representant-los amb una esvàstica. També va influir en la seva decisió que el director de TV3, Sigfrid Gras, li prohibís continuar començant cada nit el programa cridant “puta nit i bona Espanya”.

La CCMA es va comprometre a pagar 1.314.419,14 euros a Atomic Beat Media per la realització de Zona Franca la temporada 2022-2023. El contracte es va signar el 21 de juliol del 2022, cinc mesos després que es constituís aquesta productora. El primer programa es va emetre el 18 d’octubre. El contracte té la durada d’un any i no especificava quants programes es farien aquesta temporada. El cost real per la CCMA de Zona Franca s’eleva fins l’1,5 milions d’euros tenint en compte que es fa càrrec de les despeses d’il·luminació, grua o construcció del decorat. Suposant que la previsió fos que durant la temporada 2022-2023 se n’emetessin 180 capítols, el cost de cada un d’ells seria d’uns 8.400 euros. La sanció a Atomic Beat Media equival, per tant, al cost de 6 o 7 programes. Si s’hagués aplicat als 16 dies que no hi va haver programa el cost hauria d’haver estat molt superior, uns 140.000 euros.

Zona Franca va tornar a emetre’s amb una nova presentadora, Danae Boronat. Amb ella han desaparegut les salutacions inicials insultant a Espanya i la difusió de l’odi a tot allò que s’oposés a la independència de Catalunya que va caracteritzar la primera etapa del programa. El tarannà de Zona Franca en la primera etapa va ocasionar que l’empresa cervesera El Águila deixés de patrocinar-lo i que l’associació Amical de Mauthausen el denunciés per burlar-se dels deportats catalans a aquest camp d’extermini nazi. La Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya també va denunciar aquest fet.

Amb Joel Díaz i Manel Vidal també van marxar el guionista Magí García -tots tres coincideixen en el negoci audiovisual de La Sotana– i prop de 1.500 seguidors de Twitter del portal del programa. Díaz i García tenen altres lloc de feina a la CCMA. El primer treballa a L’última hora del matí de Catalunya Ràdio, i el segon és guionista d’Està passant, a TV3.

Joel Díaz va publicar un tuit el passat 5 d’abril en què recuperava el gràfic de Political Compass que va utilitzar Manel Vidal per associar els votants del PSC amb el nazisme. Ho va fer per comentar una notícia sobre l’entrevista del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la ultradretana primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni. En aquest cas va substituir la creu gamada de Manel Vidal per una llarga extensió de l’espai que el gràfic reserva pels posicionaments polítics autoritaris i de dretes.

Atomic Beat Media ha rebut 1.729.031,88 euros de la CCMA pels seus contractes amb la CCMA. A més de Zona Franca produeix La tarda de Catalunya Ràdio (376.884,74 euros) i el podcast Misteris o no, també a Catalunya Ràdio (28.728 euros). La sanció de 54.335,80 euros no afectarà gaire el seu compte de resultats.

(Visited 150 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari