Elisenda Paluzie també desautoritza el ‘CatalanGate’ de Citizen Lab

L’ex-presidenta de l’ANC assegura que ha encarregat un altre peritatge del seu mòbil i que hi ha trobat una infecció que el col•lectiu canadenc no va saber detectar

Elisenda Paluzie, el 19 d'abril passat, al Parlament europeu, en l'acte de denúncia pel suposat espionatge denunciat per Citizen Lab

Les crítiques al rigor de l’informe batejat com a CatalanGate i realitzat pel col·lectiu canadenc Citizen Lab no només han sortit de sectors acadèmics i d’experts en ciberseguretat sinó que també s’hi ha sumat fa uns dies una de les persones suposadament espiades amb el programari maliciós Pegasus: l’ex-presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie.  Paluzie és una de les 65 suposades víctimes d’aquest espionatge que Citizen Lab i un sector de l’independentisme imputa als serveis secrets espanyols.

L’ex-presidenta de l’ANC, en unes declaracions al portal Vilaweb publicades el passat 11 de març, ha assegurat que a Citizen Lab se li va escapar una infecció que va patir el seu telèfon mòbil. En l’informe publicat el 18 d’abril de l’any passat, Citizen Lab va afirmar que el telèfon mòbil de Paluzie va patir un atac amb Pegasus el dia 29 d’octubre del 2019 o els dies immediatament anteriors o posteriors. Ella, com totes les altres suposades víctimes de l’espionatge que han denunciat el seu cas als tribunals, s’ha negat a entregar el telèfon mòbil perquè se’n faci un peritatge judicial. La jutgessa que porta el seu cas li va demanar un nou informe pericial i l’ex-presidenta de l’ANC el va entregar ara fa un mes.

“Hem recorregut a un d’aquests peritatges informàtics i ens han analitzat els dispositius una altra vegada als cinc membres de l’ANC que vivim a Catalunya i, per tant, tenim presentada la querella a Barcelona. Ens han tornat a mirar tots els mòbils, i puc avançar que aquest peritatge ha confirmat totes les infeccions. Fins i tot, en el meu cas, han trobat una infecció d’abans de l’octubre, concretament, del juliol del 2019”, explica Paluzie. També diu que va ser una infecció zero-day, “de les que no has de fer clic al missatge perquè se t’instal·li Pegasus”, una infecció que se li va escapar a Citizen Lab.

Des de que va publicar el CatalanGate al seu portal, Citizen Lab ha anat rectificant algunes de les dades que hi inclou. Va eliminar, per exemple, l’ex-conseller de Salut Toni Comín com a víctima de l’espionatge adduint que l’investigador que va analitzar el seu telèfon es va confondre amb les inicials d’una altra persona. També va canviar la data de la infecció del telèfon mòbil d’Andreu Van der Eynde, advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, sense explicar-ne les raons. El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, s’ha negat sistemàticament a que una comissió independent confirmi les conclusions del seu informe.

Les explicacions de Paluzie sobre les dates de les infeccions suposades del seu telèfon mòbil han estat confuses des del primer moment. Tant ella com tres altres membres de l’ANC van enregistrar vídeos pocs dies després que es fes públic el CatalanGate de Citizenl Lab. EL TRIANGLE va detectar unes contradiccions en les dates en què ella deia que havia estat espiada, la qual cosa la va obligar a fer una rectificació pública. Un altre dels membres de l’ANC que va enregistrar un d’aquests vídeos és Arià Bayé, aleshores secretari nacional de l’entitat. Citizen Lab va detectar un atac al seu mòbil i no va especificar-ne la data. Al portal catalangate.cat de l’ANC s’afirma que Bayé va patir dos atacs i que van tenir lloc el març del 2020.

La majoria independentista de la comissió Pegasus del Parlament de Catalunya ha demanat que hi compareguin Ronald Deibert i un representant de l’ANC. Els convindria que es posessin d’acord amb les dates i els nombre d’infeccions de les presumptes víctimes de l’ANC abans de comparèixer.

(Visited 306 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari