Els bancs dels aliments catalans es troben en una “situació delicada”

Comença la campanya el Gran Recapte amb el qual es pretén aconseguir aliments pels més necessitats

Els bancs dels aliments catalans “es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació”, segons informen des de l’organització de la campanya solidària el Gran Recapte. La Fundació Banc d’Aliments recorda que el preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any, fins a situar la inflació interanual el mes d’agost, en un 10,2% a Catalunya.

Segons aquestes dades, en la partida d’Aliments i Begudes no alcohòliques, l’increment de preus és del 13,8% (dades INE agost 2022). Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat els bàsics com l’oli de llavors (67%), oli d’oliva (11,6%), la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%).

La Fundació Banc dels Aliments afirma que “això ha desajustat el pressupost dels bancs dels aliments i consegüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes“. L’entitat assegura que “la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable”.

En aquest context, des de Banc dels Aliments es torna a posar en marxa la campanya el Gran Recapte de recollida d’aliments. Una campanya com el Gran Recapte “és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els pròxims mesos, de productes tan necessaris com la llet, l’oli o les conserves de peix i verdures”.

L’organització diu que “és una campanya clau per als bancs dels aliments”, i que “amb tretze edicions celebrades, des de l’any 2009, el Gran Recapte s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya, guanyant-se l’estima i el suport de la ciutadania”. Banc dels Aliments diu que “els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen, permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de tres mesos”.

Enguany se celebrarà la 14a edició en un format mixt, torna la recollida física d’aliments i la participació activa del voluntariat. Així, els 25 i 26 de novembre es fa la recollida física d’aliments a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya, i s’afegirà el diumenge 27 en aquells establiments que estiguin oberts. Mentre que del 25 de novembre al 6 de desembre donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com.

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn, per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any.

El Gran Recapte del 2021 va recollir a Catalunya més de 3.653.752 € que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8 mil persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. “Necessitem oli, llet i conserves (peix i verdures). Són aliments que no ens arriben a través de la lluita contra el malbaratament alimentari”.

L’any 2021 els bancs dels aliments de Catalunya van distribuir 33.683.229 quilos d’aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), la taxa de pobresa de la població de Catalunya és del 25,9%.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.