L’escàndol de la banalització del nazisme a TV3 arriba a la Comissió Europea

L’eurodiputat Jordi Cañas reclama quines accions emprendrà per evitar que programes com ‘Zona Franca’ o ‘Està passant’ es burlin dels deportats al camp d’extermini nazi de Mauthausen

Edifici principal de la Comissió Europea a Brussel·les

L’escàndol de les burles dels deportats al camp d’extermini de Mauthausen fetes als programes de TV3 Zona Franca i Està passant ha arribat a la Comissió Europea. L’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas hi ha presentat una pregunta amb sol·licitud de resposta escrita en la qual demana explicacions per aquestes burles.

Cañas lamenta, en l’exposició de motius de la seva demanda, que “els passats 18 i 20 d’octubre, els presentadors de la televisió pública de Catalunya (TV3) Joel Díaz, Toni Soler, Jair Domínguez i Lluís Jutglar “Peyu”, van banalitzar el nazisme i el patiment de les víctimes espanyoles deportades al camp d’extermini de Mauthausen als programes de TV3 Està passant i Zona Franca. Davant aquests comentaris, l’Associació Amical de Mauthausen, que agrupa els supervivents i els familiars i amics de les víctimes del camp d’extermini, va demanar a TV3 que rectifiqués els seus comentaris i es disculpés, a la qual cosa es va negar”.

“L’humor, segons escriu l’eurodiputat de Ciutadans, no pot ser utilitzat com a vehicle per violar l’article 2 del Tractat de la Unió Europea i l’article 1 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE que afirmen que la dignitat humana és inviolable i que ha de ser respectada i protegida”.

La pregunta textual diu: “Quines accions prendrà la Comissió Europea per evitar que els programes de la televisió pública de Catalunya (TV3) propaguin aquest tipus de comentaris repugnants que atempten contra els drets fonamentals i els principis fundadors de la UE?”. La direcció de la Comissió Europea haurà de decidir ara quin comissari contestarà aquesta pregunta.

El 18 d’octubre, Toni Soler, Jair Domínguez i Lluís Jutglar ‘Peyu’ van comentar la notícia que havien desaparegut quatre oques del Parc Nou d’Olot i van recordar que l’abril ja n’havien desaparegut unes altres sis. Toni Soler, que és el director d’Està passant, va començar una frase dient: “Tu ets una oca, et porten al Parc Nou d’Olot…”. Jair Domínguez el va interrompre per dir: “Hòstia! És com si et portessin a Mauthausen. Ja van al camió…” i va fer uns crits simulant una oca terroritzada. Soler va tancar la seva frase: “ja vas predisposat”. I Peyu, que era qui havia portat la notícia per comentar-la va arrodonir la broma: “Al tiet l’han portat al Parc Nou, pobret! Ja compta que no se’n sortirà d’aquesta”.

Dos dies després, Joel Díaz  va començar el programa Zona Franca fent un comentari sobre la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt. “Catalunya hi ha enviat molts llibreters. Per tant, a Alemanya no es veien tants catalans morts de gana des de que van tancar Mauthausen”, va dir. El públic no va riure i el presentador va reaccionar dient: “No, no? Encara no… no ha passat prou temps, encara, no?, perquè faci gràcia això?”.

Juan Manuel Calvo, president de l’associació Amical de Mauthausen, entitat que agrupa els ex-deportats republicans dels camps de concentració del nazisme així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats que hi van ser assassinats, porta demanant des del dia 21 que es faci una rectificació d’aquesta burla a Zona Franca. No només no s’ha produït aquesta rectificació, sinó que al primer programa després de la queixa de Calvo, Joel Díaz va entrevistat un convidat, Adri Romeo, que va qualificar de “fills de puta” Amical de Mauthausen.

El director de TV3, Sigfrid Gras, va justificar que no es faci la rectificació que demana Juan Manuel Calvo perquè, segons ell, seria contraproduent. “Vam considerar que encara seria més negatiu disculpar-se en el programa perquè la gent aniria a buscar de què ens estàvem disculpant”, va argumentar Gras a la sessió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del passat divendres. El director del programa, Adrià Serra, va enviar una carta al president de Amical de Mauthausen demanant disculpes “si s’havia sentit ofès”. Lògicament, aquestes excuses no satisfan Amical de Mauthausen que continua reclamant que la retractació es faci durant l’emissió de Zona Franca.

Zona Franca i TV3 no podran passar pàgina de l’escàndol amb aquestes explicacions. La Comissió Europea hi dirà la seva. El PSC, per la seva part, ha presentat una Proposta de resolució a la Comissió de Justícia amb aquest redactat: “El Parlament de Catalunya rebutja la banalització del patiment de les víctimes del sistema concentracionari nazi, considera especialment greu que es produeixi en programes emesos per la televisió pública de Catalunya, i exigeix respecte a la memòria de les víctimes de la deportació als camps de concentració i d’extermini del nazisme”.

A Mauthausen i al seu camp satèl·lit de Gusen, que es va obrir quan el primer va quedar atapeït, hi van ser assassinats durant la segona guerra mundial 4.427 espanyols, dels quals 936 eren catalans. Dels catalans, 469 eren de Barcelona, 209 de Tarragona, 143 de Lleida i 115 de Girona.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.