Elies Campo va enganyar també ‘Wired’

Dos mesos abans de l’article de ‘The New Yorker’ sobre el ‘CatalanGate’el seu coordinador es va fer passar també per dirigent de ‘Telegram’ en un extens reportatge a la publicació sobre noves tecnologies

Elies Campo, en una fotografia que acompanya l'article de 'Wired' on se'l presenta com a alt càrrec de 'Telegram'

El llistat de mitjans als quals ha enganyat Elies Campo, coordinador de l’informe de Citizen Lab conegut com a CatalanGate, no sembla que tingui límit. Dos mesos abans que el periodista Ronan Farrow publiqués a la revista The New Yorker un article sobre aquest informe, on Campo apareixia com a treballador de l’empresa Telegram, la publicació mensual Wired també va caure de quatre potes en el seu engany. A l’extens reportatge que el periodista Darren Loucaides va titular “Com Telegram va esdevenir l’anti-Facebook”, l’independentista català, que hi té un protagonisme molt destacat, és presentat com a director de Creixement, Negoci i Partenariats a Telegram.

El 5 de maig, Remi Vaughn, portaveu de Telegram, va ser contundent en una resposta a EL TRIANGLE sobre la relació de Campo amb l’empresa: “Mai ha estat empleat en cap capacitat i encara menys com a responsable de res. Va fer algun treball voluntari el 2016 i se li va concedir una adreça temporal de mail que li va ser revocada més tard. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai no l’hem contractat”. Al reportatge de Wired, Elies Campo hi surt citat 47 vegades i hi apareix en una fotografia d’Anna Huix amb un peu de foto que es contradiu frontalment amb la resposta de Vaughn. “Elies Campo, ex-director de Creixement, Negoci i Partenariats a Telegram”. En el text se’l presenta reiteradament com a ex-treballador i alt càrrec d’aquesta aplicació de missatgeria.

El protagonisme del coordinador del CatalanGate en aquest article és absolut. El reportatge comença explicant que el dia de Reis de l’any passat, Elies Campo estava a casa dels seus pares a Tortosa quan va tenir notícia de l’assalt al Capitoli per part de seguidors de Donald Trump. Segons Loucaides, Campo es va preguntar com afectaria això la seva companyia. I escriu: “Campo va treballar a Telegram. Ara mentre mirava diverses plataformes de xarxes socials, es va adonar que figures d’extrema dreta publicaven enllaços als seus canals públics a Telegram i instaven els seus seguidors a unir-se a l’aplicació”. “Deu meu”, diu Loucaides que va exclamar en català, escandalitzat davant la llibertat de moviments dels partidaris de Trump a Telegram.

L’article porta el subtítol de “Centenars de milions d’usuaris. Sense algoritme. Sense anuncis. Coratge davant l’autocràcia. Sona com un somni? Compte amb el que vols”. És una llarga crítica a la forma com dirigeix Telegram el seu inspirador principal Pavel Durov, amb Elies Campo com a fil conductor d’aquesta crítica. Campo es va allunyar de Durov perquè, segons explica a l’article, creu que es va convertir en una persona inaccessible i autoritària. “Campo compartia la fe de Durov però, com a cap de Creixement, Negocis i Partenariats, va patir també el pes de les seves complicacions”, es llegeix a l’article.

“Elies Campo es va unir a l’empresa a principis del 2015, després d’aconseguir reunir-se amb Pavel Durov a Palo Alto a través d’un amic comú”, escriu Loucaides. “Va ser difícil trobar-me amb ell”, li va explicar Campo. I diu que “el seu nou cap” era un visionari. “Tot l’equip treballava junt”, afegeix. Però les relacions entre Campo i Durov, segons explica el coordinador del CatalanGate es van tòrcer. “Una vegada, mentre Campo intentava establir associacions comercials entre Telegram i empreses nord-americanes, Campo diu que Durov es va preguntar en veu alta si tenia “interessos econòmics” a les empreses i si per això volia tant “treballar amb elles”, es llegeix a Wired.

Les explicacions de Campo a aquesta publicació no poden ser més contradictòries amb l’afirmació del portaaveu de Telegram que mai no hi va treballar. “Al llarg de l’any, Campo va començar a preparar-se per deixar Telegram. Va passar la tardor en el seu darrer projecte important allà, ajudant a desplegar noves funcions destinades a monetitzar finalment l’aplicació”, escriu Loucaides. Campo i ell es reunir quatre cops al parc de la Ciutadella, segons el periodista. El mateix lloc on Campo es va trobar amb Ronan Farrow quan preparava l’article per The New Yorker. Cap dels dos periodistes va saber veure que els estava enredant.

El CatalanGate no hauria estat possible sense Campo, va afirmar l’ex-presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana Elisenda Paluzie. Fa uns dies que se l’ha empassat la terra.

(Visited 455 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari