Amazon paga el 4’8% d’impostos pels 6.000 milions d’ingressos a Espanya el 2021

La multinacional ha justificat el seu baix nivell de tributació per l'alta inversió al país: 3.700 milions d'euros en 2021, “més de la meitat” del que va generar

Caixa enviada mitjançant Amazon Prime
Caixa enviada mitjançant Amazon Prime.

Amazon ha ingressat més de 6.000 milions d’euros el 2021 i d’aquesta quantitat va tributar 292 milions, segons un comunicat de la multinacional estatunidenca ahir, divendres 13 de maig. La companyia va pagar menys del 4’8% d’impostos dels ingressos bruts de totes les seves activitats a Espanya. Fa una dècada que no publica les seves xifres de beneficis al país.

Ha tributat per les seves característiques de servei digital (la coneguda com a taxa Google) i pels drets d’importació dels seus productes. L’empresa d’Amazon Prime Video va pagar 224 milions d’euros d’impostos directes, que inclouen l’impost de societats, aquells pagats per la compra de terrenys i la construcció d’infraestructures i els imports pel pagament de nòmines i la seguretat social dels seus empleats.

Ha pagat 68 milions d’euros més en impostos indirectes. “Es tracta d’impostos que recaptem i remetem dels nostres clients, empleats i altres tercers a causa de les nostres activitats comercials a Espanya. Inclouen l’IVA i els impostos pagats pels nostres empleats retinguts per Amazon”, ha explicat la multinacional.

Baixa tributació per l’alta inversió

Amazon ha justificat el seu baix nivell de tributació per l’alta inversió a Espanya: 3.700 milions d’euros en 2021, “més de la meitat” dels ingressos que va generar. “La majoria dels governs -inclòs l’espanyol- animen activament a les empreses a realitzar aquestes inversions i sovint utilitzen el sistema fiscal per a això”, ha explicat la companyia.

La multinacional ha estat acusada constantment d’utilitzar enginyeria financera per reduir la seva tributació a Europa. “L’estratègia real de planificació fiscal és l’acumulació de pèrdues generades principalment per filials que no pertanyen a la UE per crear crèdits fiscals (en lloc de produir beneficis)”, ha denunciat un estudi elaborat per investigadors de la University of London i difós pel grup de l’Esquerra del Parlament Europeu.

No obstant això, el Tribunal de Justícia de la UE ha anul·lat una multa de 250 milions d’euros de la Comissió Europea per impostos no pagats per les seves filials de Luxemburg. “Amazon compleix amb totes les lleis fiscals tant internacionals com dels EUA, així com amb les normes de comptabilitat financera en tots els països en els quals operem”, ha aclarit la multinacional.

(Visited 136 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari