Amazon, a la conquesta del cistell de la compra

La incursió d'Amazon en el producte fresc posa en guàrdia el comerç català. Pimec demana al govern que promocioni les botigues de proximitat
Título de la imagen
Título de la imagen

Un quilo de tomàquets, la llet, el pernil dolç, una malla de taronges, iogurts, un lluç, detergent per a la roba, pasta de dents, menjar per al gos… un clic amb el ratolí de l’ordinador i a esperar tranquil·lament que arribi la comanda a casa en menys de dues hores. Les grans superfícies opten pel model online, i Amazon, el gegant de la distribució, ha pujat al carro revolucionant el sector: entregues ultraràpides de producte fresc en només una hora.

Els botiguers petits i mitjans, que són la base del teixit comercial català, se senten amenaçats per aquests grans distribuïdors que s’asseuen a taula per donar una forta queixalada al pastís del comerç. Per Àlex Goñi, president de Pimec Comerç, la manera de lluitar i plantar cara és “amb la proximitat, la qualitat i el tracte amb el client, cosa que a través d’internet no es pot fer. El problema és més conceptual. La venda online ens porta a un nou model de client de comerç que desapareix físicament i es converteix en un número de telèfon pel qual lluitarà tothom. Però no tots volem desaparèixer com a clients del comerç de carrer, hi ha gent que prefereix veure el gènere, tocar, remenar… hi ha molts models de comprador i una tradició de comerç molt arrelada que esperem no perdre“.

DELS LLIBRES AL SUPERMERCAT

Al centre de Barcelona, la multinacional Amazon ha obert un espectacular magatzem de 3.800 metres quadrats dedicats a la venda de producte de supermercat, on hi ha oferta de producte fresc, refrigerat i congelat. La diferència respecte a d’altres supermercats online és l’entrega. “La combinació d’entregues superràpides i la quantitat de referències, més de 20.000, fa que aquest sigui un servei pioner, per això necessitàvem estar al centre de Barcelona amb una tecnologia logística molt avançada que ens permet fer entregues en una i dues hores” explica Adam Sedó, portaveu d’Amazon.

L’empresa ha ocupat l’espai de l’antiga editorial Gustavo Gili. Dels llibres al supermercat. Aquesta aposta per Barcelona culmina amb el projecte de macrocentre logístic que està aixecant al Prat de Llobregat. Un magatzem que fa somiar les administracions per la injecció de diners i feina que suposa. Però l’ombra d’Amazon és allargada: interessa als empresaris que veuen una finestra per poder vendre els seus productes i a les autoritats per la quantitat de llocs de treball que es preveuen amb la construcció del gran magatzem logístic del Prat, que donarà feina a 1.500 persones.

Els comerciants s’han sentit un pèl molestos per aquestes excessives atencions a Amazon per part de la Generalitat, i així ho han fet saber a través d’una nota de premsa de Pimec Comerç. “L’administració ha d’incentivar tota mena de comerç: petit, mitjà, gran o online, perquè el client tingui l’opció de poder triar com vol comprar. Tants afalacs a aquestes grans plataformes de distribució no ens agraden gaire, i més quan moltes estan en paradisos fiscals o en països que tributen menys. Nosaltres estem aquí, i paguem impostos aquí”, afirma Àlex Goñi.

Amazon s’està convertint en l’objectiu a batre. “Afectarà sobretot les grans superfícies“, afirma Goñi, però també suposa una oportunitat per al petit comerç. “Som un market place –explica Adam Sedó–, una web oberta a tercers. Un productor pot pujar els seus productes a Amazon i vendre’ls. Un 22% de les empreses que estan venent són pimes catalanes”. Les vendes online preocupen el petit comerç, però el gran cop ha estat el producte fresc, el tradicional bastió de la botiga de barri.

Des de Pimec posen l’accent en la tra- çabilitat dels productes: “A les botigues la gent veu d’on vénen els productes que venem“. Però la resposta d’Amazon no es fa esperar: “Tenim dos tipus d’acords, amb les marques concretes i amb Mercabarna, que ens subministra el producte fresc. La cadena de fred està més que garantida“. Amazon farà forat, com assegura Pimec. Però, a qui afectarà més? Aquesta és la gran pregunta.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides