‘Catalangate’, un muntatge propagandístic preparat al detall des de fa mesos

L’ANC va registrar el nom d’aquest web el 10 de gener en un portal que havia creat la delegació d’Òmnium Cultural a Brussel•les un any abans

Portals de Twitter i del web de la campanya propagandística 'Catalangate'

L’operació batejada com a Catalangate pel món independentista ha estat preparada amb tota mena de detall i mitjans des de fa mesos. Tres mesos abans que el laboratori de recerca en qüestions polítiques, noves tecnologies, seguretat global i drets humans Citizenlab publiqués el passat dilluns 18 d’abril l’informe sobre la infecció de telèfons mòbils de persones independentistes usant l’aplicació Pegasus amb el títol de Catalangate, aquesta expressió ja tenia una web registrada a Internet. Ho havia fet l’Assemblea Nacional Catalana el 10 de gener passat. El portal Catalangate.cat està allotjat al web dialogueforcatalonia.com. A l’avís legal d’aquest web s’informa que el seu titular és Òmnium Cultural. És el portal d’Òmnium Civil Rights Europe, la delegació a Brussel·les de l’entitat que des de fa unes setmanes presideix Xavier Antich, en substitució de Jordi Cuixart, ambdós suposadament espiats. Òmnium Cultural el va registrar tretze mesos abans, el 14 de desembre del 2020.

A més del web d’Internet, l’ANC i Òmnium també han col·laborat en la posada en marxa d’un canal de Twitter per escampar la seva propaganda. Li han posat el títol de Catalangate. Ens estan vigilant i expliquen que és el “compte oficial de les víctimes del #catalangate, el cas de ciberespionatge més gran mai descobert”. Aquesta afirmació és exagerada tenint en compte que els independentistes afectats, segons la denúncia d’espionatge, són 65 i a Mèxic es calcula que el govern podria haver utilitzat el programa Pegasus per interferir els telèfons mòbils de 15.000 persones.

A la definició del perfil de Twitter de @catalangate s’hi llegeix també que “ens estan vigilant: segueix-nos i destapem-ho”. Tenia 182.541 seguidors aquest dijous 21 d’abril i seguia a 1996 usuaris de Twitter. No és que s’haguessin apuntat aquests més de 180.000 seguidors des del dilluns sinó que el portal s’havia creat el desembre de 2012. Des d’aleshores ha anat canviat el nom. Es va dir @araeslhora, campanya conjunta d’Òmnium Cultural i l’Asemblea Nacional Catalana cara a la manifestació de la Diada de 2015, @cridaperlademocracia, lema d’una campanya impulsada per Òmnium Cultural el 2017 i finalment @ElJudici. L’últim tuit d’@ElJudici, abans de canviar de nom a Catalangate, data del 12 de juny de 2020 i va recordar que feia un any que el judici als independentistes per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i la proclamació de la independència havia quedat vist per sentència. Després de quasi dos anys de silenci, el portal va reaparèixer el passat 18 d’abril, amb el nom de @catalangate, amb missatges que annexaven l’informe de Citizenlab i l’article de The New Yorker que en va fer difusió.

El tuit fixat al perfil de Twitter de Catalangate és el vídeo que es va difondre l’endemà, amb un minut de durada i un nivell de realització i interpretació que no es podia haver improvisat en poques hores. Com fa anys, ningú reconeix la paternitat dels vídeos que acompanyen les campanyes d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. Només del primer de la sèrie, Help Catalonia, s’ha sabut que el va realitzar la productora Batabat, propietat d’Oriol Soler, investigat per la seva implicació en el finançament il·legal del procés independentista. Sorprenentment, Soler no apareix entre les víctimes del Catalangate. El que no va ser cap sorpresa ni per ell ni per cap dels independentistes implicats en aquest cas és l’esclat de l’escàndol. Feia mesos que el preparaven.

(Visited 5.030 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari