L’Audiència Nacional condemna al PP per la trama Gürtel per tercera vegada

El Partit Popular haurà d’abonar 204.198’64 euros per usar suborns per “pagar esdeveniments” i crear una “dinàmica de benefici mutu amb empreses de Correa per a “perpetuar-se en el lloc”

Alberto Núñez-Feijóo, president del Partit Popular
Alberto Núñez-Feijóo, president del Partit Popular.

El recentment ‘renovat’ PP ha sofert un altre cop pel cas Gürtel. La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha condemnat per tercera vegada al Partit Popular per beneficiar-se de la trama de corrupció que va liderar l’empresari Francisco Correa al municipi de Boadilla del Monte (Madrid).

El tribunal ha confirmat la tesi de la Fiscalia i ha sentenciat al PP a abonar 204.198’64 euros per ser partícips a títol lucratiu. Ha conclòs que van usar suborns per “pagar esdeveniments” del partit presidit per Alberto Núñez-Feijóo i que van crear una “dinàmica de benefici mutu” amb les empreses de Correa per a “perpetuar-se” en el lloc.

Els investigadors han constatat que Gürtel va entrar a l’Ajuntament de Boadilla gràcies a la relació de Correa amb dirigents del PP i que una vegada que van controlar l’Administració a través de les seves influències, van manipular contractes públics i van concedir adjudicacions a canvi de suborns que van costejar actes electorals de la força política. El exalcalde de la localitat, Arturo González Panero, conegut com El Albondiguilla, va afirmar que la cúpula estatal i la regional de la formació coneixien aquest funcionament irregular.

“A partir del 2001 i fins al 2009, quan aquest (Ajuntament) va estar controlat pel PP, Correa negociava personalment l’adjudicació de contractes públics, contravenint les normes que regeixen la contractació pública amb la finalitat que s’adjudiquessin a les empreses seleccionades pel grup a canvi del pagament d’una comissió o per a les seves pròpies empreses, remunerant als càrrecs públics, amb competència o capacitat d’influència a les contractacions”, han escrit els magistrats de l’Audiència Nacional.

L’inspector en cap, Manuel Morocho, principal investigador de la xarxa corrupta, ja havia incidit en aquesta línia. “Correa es convertia en l’executor i canalitzador de fons, qualsevol que fora el seu origen, que el partit posava a la seva disposició per poder finançar aquests actes”, va explicar.

Els magistrats han rebutjat l’intent del ex-mandatari popular de disminuir la seva condemna, que és la pena més alta (13 anys i 6 mesos). “González Panero, alcalde de Boadilla, va posar el seu càrrec a la disposició del grup de Correa a canvi de ser remunerat per això. Durant el període del 2000 al 2009, va ser president local del PP, exercint la seva influència sobre funcionaris i empleats per aconseguir que les adjudicacions es concedissin depenent dels interessos de (la trama)”, ha subratllat la Sala Penal.

A l’últim moment, quan les proves eren contundents, El Albondiguilla va confessar i va començar a col·laborar, però ja era tard. “EI tribunal rebutja que la seva declaració al plenari sigui rellevant per aplicar-li l’atenuant analògic de confessió a judici, ni tampoc apreciar-li l’atenuant de reparació del mal davant el nul esforç realitzat per ell per a fer front al mal causat”, ha explicat l’Audiència Nacional.

Els jutges han considerat de manera diferent els testimonis dels altres 16 confessos, entre ells Francisco Correa i Pablo Crespo, ex secretari d’Organització del PP gallec. “La declaració de tots (els penedits), excepte la de González Panero, mereix una valoració positiva”, ha indicat la sentència, que els ha aplicat l’atenuant de confessió. El tribunal ha destacat “canvi d’actitud” de Correa, que “ha cooperat en la repatriació dels diners dels seus comptes a Suïssa”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.