L’Ajuntament publica amb 19 anys de retard el pla que avala la residència d’estudiants a les Drassanes

El consistori es nega a revisar el planejament urbanístic, en fals des del 2003, perquè s'ha actuat "amb bona fe"

Pancarta elaborada per la plataforma Habitem les Drassanes

L’Ajuntament de Barcelona va publicar fa dues setmanes al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) la normativa urbanística que regula els solars de les Drassanes en els quals es preveu construir una residència d’estudiants, després que la plataforma Habitem les Drassanes denunciés, el passat desembre del 2021, que la darrera modificació del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) que regeix en la zona no estava vigent des de fa 19 anys, ja que mai va publicar-se.

Els veïns que conformen la plataforma asseguren que el consistori ha publicat d'”amagades” el planejament urbanístic i creuen que, per tant, l’atorgament de la llicència és imminent. Habitem les Drassanes té clar que impugnarà tant la llicència com la normativa publicada ja que, a més, l’Ajuntament no considera necessari revisar tot el planejament que des del 2003 està en fals, ni donar explicacions públiques sobre què està passant”.

“Tot el que s’ha tramitat en aquests anys penja d’una normativa que no era vigent, i la resposta del cap de serveis jurídics, Manuel Omallo, és que tot el que es va aprovar durant aquests 19 anys es va fer de bona fe“, destaca la plataforma, que critica que el consistori no digui clarament si tota la tramitació posterior sobre un planejament no publicat és vàlida. “No ho sabem, és una situació excepcional”, lamenten.

Exigim que s’obri una investigació urgent que aclareixi els fets“, manifesten els veïns de Drassanes, que també reclamen “que es tornin a tramitar tots els informes tècnics d’Urbanisme que validen la llicència”, els quals assenyalen que es van elaborar “segons un pla que no estava vigent” i abans de la publicació d’aquest, motiu pel qual consideren que “estan en fals”.

Sense reserva per a habitatge públic

La plataforma també critica que el planejament publicat no protegeix el 25% d’habitatge públic que sí que recollia la memòria de la normativa del 2003. Com va explicar EL TRIANGLE, en el desenvolupament de les ordenances es va canviar el terme “ús d’habitatge” per “ús residencial”, avalant així la construcció de residències i hotels. “Com a veïns reclamem que es respecti el que deia la memòria. Si es tractés d’un altre Govern entendríem els interessos privats, però no en aquest cas”, manifesten els membres de la plataforma en referència al suposat compromís dels comuns amb els drets socials.

Habitem les Drassanes assenyala l’àrea d’Urbanisme, encapçalada actualment per Janet Sanz, com a responsable dels fets, i afirma que el districte de Ciutat Vella, amb Jordi Rabassa al capdavant, es limita a “callar i obeir” malgrat haver manifestat el seu desacord amb la construcció de la residència d’estudiants.

Abandonament de l’Administració

La plataforma lamenta que en la darrera reunió que va mantenir amb el districte Sanz “no aparegués” tot i ser la responsable d’Urbanisme, evitant així donar la cara, i afirma que en la trobada “no es va establir cap diàleg”, sinó que Rabassa va traslladar els arguments dels serveis jurídics sense interessar-se pel raonament dels veïns. A més, Habitem les Drassanes destaca que l’Ajuntament encara no ha donat resposta per escrit a les al·legacions sobre el planejament que van presentar l’octubre passat: “Ens van dir que ens respondrien juntament amb la notificació de la concessió de la llicència“.

La plataforma ja està preparada per impugnar-la i adverteix que, si no ho accepten, recorreran a la justícia. “Si s’anul·la el planejament abans d’atorgar la llicència, segurament el consistori hauria de pagar alguna cosa al promotor, però, si a més es dona la llicència, el promotor tindrà el sostre consolidat i podrà demanar una indemnització milionària“, alerten els veïns, que destaquen que aquesta es pagaria amb diners de l’erari públic. “S’han posat ells mateixos i a tota la ciutat en una situació impossible”, asseguren.

“Ens han estafat i estem farts de veure com es ven la ciutat a interessos privats deixant de costat els veïns”, manifesten els membres d’Habitem les Drassanes, els quals afirmen sentir-se “abandonats per les polítiques municipals i les administracions”.

(Visited 117 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari